Zwolnienie z ZUS w ramach tarczy antykryzysowej

• Autor wątku Autor wątku aneta_wt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta_wt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie,

Złożyłam wniosek RDZ (działalność 1-os, samozatrudniona) z zaznaczonymi miesiącami marzec+kwiecień+maj, ponieważ wg tego co czytałam warunkiem jest miesiąc w którym się składa i zrozumiałam to jako sytuację gdy w marcu zarobiłabym 20 tyś a kwietniu 10 tyś to mogę złożyć "od" kwietnia.

Co w sytuacjach gdybym spotkała się z takimi wariantami w najbliższych miesiącach:
a) marzec: 10 tyś, kwiecień: 20 tyś, maj: 10 tyś
b) marzec: 10 tyś, kwiecień: 10 tyś, maj: 20 tyś

Czy zapisy się ściśle odnoszą tylko do pierwszego miesiąca w złożonym wniosku czy mój wniosek może zostać zakwestionowany i odrzucony za wszystkie trzy miesiące albo za ten konkretny kiedy przekroczona jest określona kwota?

Cześć.
Art. 15zo
2. (…) jeżeli prowadził działalność przed 1 lutego 2020 r. i przychód z tej działalności (…) w pierwszym miesiącu, za który jest składany wniosek o zwolnienie z opłacania składek, (…)

Badamy jedynie przychód z pierwszy miesiąc, za który wnioskujesz zwolnienie a nie "ponieważ wg tego co czytałam warunkiem jest miesiąc w którym się składa".

Czyli jeżeli we wniosku zaznaczyłaś zwolnienie od marca - to przychód za marzec nie może przekroczyć 15 tys.

Ustawa nie uzależniona zwolnień za kolejnej miesiące od przychodu. Potem możesz mieć już dowolny. Liczy się tylko przychód z pierwszego miesiąca.

PS. Nie pisz błędnie "tyś." - nie ma takiego wyrazu jak "tyśąc"

Powrót