Zwolnienie za nieprzestrzeganie regulaminu

• Autor wątku Autor wątku AlexYuhi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AlexYuhi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szef mi ostatnio w pracy groził zwolnieniem za nieprzestrzeganie regulaminu pracy-chodzi o temat rozmowy o zarobkach, gdzie nawet kwoty nigdy konkretne nie padły tylko mówienie "więcej niż minimalna" lub "a tam 30-parę"

Ja nigdy tego regulaminu nie dostałem do przeczytania, a pracuje tu ponad rok, oraz taka klauzula jest niedozwolona według prawa, Moje pytanie to
-czy pracodawca ma prawo za to zwolnic na umowie zlecenie
-czy jego upomnienie jest prawne-jak mam przestrzegać regulaminu jak nikt mi go nie dał i jeszcze o czymś niedozwolonym prawnie ?
Szef ma cały czas dostępne ogłoszenie o pracę, w którym jest podane od ile do ile za godzinę, więc nie rozumiem czemu jest problem, jak kwoty nie padają i wiadomo, że nikt wiele więcej się nie targował.

chodzi o umowę zlecenie

Jeśli szef sam nie przestrzega prawa powinno się nim zająć prawo. Zawsze znajdzie się na każdego jakis paragraf. Jeśli szef nie dał Ci regulaminu do podpisu a był to regulamin ustny to powinien jasno określić swoje postulaty.

tomcraft napisał:
Jeśli szef sam nie przestrzega prawa powinno się nim zająć prawo. Zawsze znajdzie się na każdego jakis paragraf. Jeśli szef nie dał Ci regulaminu do podpisu a był to regulamin ustny to powinien jasno określić swoje postulaty.
dzięki za odpowiedź, sam chciałem dać szefowi wypowiedzenie a on zdążył do mnie przyjść z takim, więc to i tak wolę się z nim ni kłócić, wiem tyle że daleko firmy nie pociągnie z takim nastawieniem

Powrót