zwolnienie

• Autor wątku Autor wątku strus1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strus1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sytuacja wygląda następująco:byłem zatrudniony na czas nieokreślony w Niemczech gdzie uleglem wypadkowi przy pracy.Przyjechałem na pare dni do Polski gdzie udałem sie do lekarza.Po zrobionych badaniach stwierdził że mam złamane palce sródstopia i wystawił zwolnienie.Na zwolnieniu jestem od 5 miesięcy!Noga wymaga operacji która kosztuje ok.6 tys ponieważ jestem ubezpieczony tylko w Niemczech,nie korzystam z NFZ.Bedąc na zwolnieniu dostałem pismo z firmy że jestem zwolniony z pracy!Moje pytania brzmią nastepująco czy w takiej sytuacji mogłem zostać zwolniony z pracy?Czy firma powinna zastosować jakiś okres wypowiedzenia?Czy należy mi się odprawa bo pracowałem tam ponad rok czasu?Czy moge się ubiegać o odszkodowanie za wypadek przy pracy?Do jakich instytucji w Niemczech lub w Polsce mogę się zwrócić po pomoc? Z góry dziękuje za odpowiedz.

Jednym z najbardziej zakorzenionych mitow o (niemieckim) prawie pracy jest mit, ze nie mozna zwolnic pracownika przebywajacego na zwolnieniu lekarskim.

Otoz mozna niestety.

Okres wypowiedzenia jest okreslony umowa pracy, wiec musisz sprawdzic tam.

Wypadkami przy pracy osob ubezpieczonych w Niemczech zajmuje sie specjalny pion ubezpieczenia spolecznego zwany "Berufsgenossenschaft", wypadek powinien byl byc zgloszony do nich jako wypadek przy pracy. Jesli nie byl, to teraz pare miesiecy pozniej bedzie to malo realistyczne.

Powrót