Zwolniwnie z podatku do 26 roku zycia

• Autor wątku Autor wątku Łukasz2121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

Łukasz2121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Pracodawca mówił mi, że za poprzedni rok dostane zwrot w picie, a od 2020 co miesiac przy wyplacie

Teraz twierdzi, ze mi to nie przysługuje...

Pracownik 24lata, normalna umowa o prace
Pelny etat, najnizsza krajowa

PS
Ile mniej wiecej jest tego zwrotu z umowy o prace z najniższą krajową?

Czy ten częściowy zwrot podatku placi pracodawca czy to jest tak jakby z kieszeni państwa?

PS
Moze przy okazji ktos bedzie wiedział
1% podatku w 2019 zostal obnizony i dostawalismy +~45zl do wyplaty

W 2020 juz tego nie mamy, czy powinien pracodawca mi za to dalej placic?
Czy tego juz nie ma bądź nie jest to jego obowiązkiem?

Ostatnia edycja:
Ad. 1 Powinien Panu przysługiwać tzw. zerowy podatek dla młodych. Czyli dla zarobków nie przekraczających w 2020 roku 85 526 zł - nie płaci Pan podatku. A zatem pracodawca nie powinien pobierać z tego tytułu zaliczek na podatki. Czyli dla Pana powinno iść więcej do kieszeni - do momentu ukończenia przez Pana 26 lat. Ulgą tą są objęte przychody z pracy i umów zlecenia. Jeżeli ma Pan z daną firmą tylko umowę o pracę - to ten przepis Pana dotyczy.

Dla minimalnego wynagrodzenia 2600, zysk na tej uldze, to 121 zl miesięcznie, a 1455 rocznie.

Ad. 2 - 1% cały czas można przekazywać dla OPP. I nie ma on nic wspólnego z wypłatą. Podatek państwu płaci się taki sam - niezależnie, czy zdecydowaliśmy sie przekazać 1%, czy nie. Jeśli chcemy dać OPP 1%, wtedy państwo zgarnia 99% naszego podatku, a OPP dostaje ten 1%. Jeśli nie chcemy dać OPP 1%, wtedy państwo zgarnia 100%.

Dziękuję za pomoc, wie Pan co
Mi chodziło o ten podatek, który sie zmniejszył w 2019
Było chyba 18%? i zmniejszyli go na 17%?
I pracodawca dawal nam +~45-50zl do wyplaty wyrownanie
A od tego roku juz nam tego nie daje, a przeciez tego podatku nie zwiekszyli z powrotem na 18% prawda? Wiec powinniśmydalej to otrzymywac?

PS
A z tym zerowym pitem to jest tak, ze z pracodawcy kieszeni musi pojsc to na konto
(co miesiac)?
tak jak reszte wyplaty
(dostajemy na konto zawsze)

Czyli jezeli nie chce mi placic tego to by oznaczalo, ze zostaje to u niego w kieszeni?
No bo jak inaczej to wytlumaczyc :)

Skoro mam normalną umowe i mam mniej niz 26lat

Powrót