zwrot 14 dni morele

• Autor wątku Autor wątku Afi13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Afi13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, 22 kupiłem słuchawki hyperx cloud (z innymi przedmiotami). Napisałem do morele, że chcę odstąpić od umowy (słuchawki dwa dni temu przestały działac, prawa słuchawka działa o wiele ciszej od lewej). Dodam że obchodziłem się z nimi delikatnie, nie ma szans żeby przez moje użytkowanie jakiś kabelek się naderwał. Zgłoszenie zostało przyjęte i jutro jade zawieźć produkt do netpunktu. Pytanie czy mi zwrócą pieniądze bądź nowe/'naprawione' sluchawki czy odeślą stare i każą dać na gwarancje?

chodzi mi o to czy moge odstapic od umowy zwracajac produkt zepsuty, czy ma isc odrazu na gware...

zwrot dotyczy wyłącznie sprzętu w stanie nie wskazującym na używanie... (czytaj nieuszkodzony).

To wszystko zorroooooo co napiszesz w tym temacie? Umiesz coś rzetelnie napisac? ... czy tylko pouczać umiesz?
Gdzie wyczytałeś,że możesz pouzywać sobie sprzęt, uszkodzić kineskop, a potem oddać byle zmieścić sie w terminie 14 dni???

Ostatnia edycja:
wizart napisał:
To wszystko zorroooooo co napiszesz w tym temacie? Umiesz coś rzetelnie napisac? ... czy tylko pouczać umiesz?
Gdzie wyczytałeś,że możesz pouzywać sobie sprzęt, uszkodzić kineskop, a potem oddać byle zmieścić sie w terminie 14 dni???

Wybacz mistrzu ale:

Afi13 napisał:
Pytanie czy mi zwrócą pieniądze bądź nowe/'naprawione' sluchawki czy odeślą stare i każą dać na gwarancje?

powyższe pytanie trzeba zadać posiadaczowi szklanej kuli albo jak to piszą inni userzy: wróżbicie maciejowi. Niestety nie miałem do czynienia z tym sklepem więc nie wiem jakie są u nich procedury biorąc pod uwagę, że różnie to bywa. "Więc" się nie wypowiadałem.

wizart napisał:

Tobie zaś polecam lekturę innych postów znajdujących się na tym forum. Bo pisać coś setny raz raczej nie ma sensu. Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania i wątpliwości.

Jakbyś miał wątpliwości:

wizart napisał:
Umiesz coś rzetelnie napisac?

Na wszelki wypadek podam link: Forum Prawne - Przeszukaj forum

Ostatnia edycja:
wizart napisał:
zwrot dotyczy wyłącznie sprzętu w stanie nie wskazującym na używanie... (czytaj nieuszkodzony).

Wskaż podstawę tej rewolucyjnej tezy albo przestań pisać rzeczy nazwane z imienia przez arturoooo.

arturoooo napisał:
Wybacz mistrzu ale:

powyższe pytanie trzeba zadać posiadaczowi szklanej kuli albo jak to piszą inni userzy: wróżbicie maciejowi. Niestety nie miałem do czynienia z tym sklepem więc nie wiem jakie są u nich procedury biorąc pod uwagę, że różnie to bywa. "Więc" się nie wypowiadałem.

To samo zdanie napisałem na początku:

wizart napisał:
to pytanie do moreli...

żeby się dowiedzieć to dobrze byłoby pewnie przeczytać regulamin Moreli dział: odstąpienie od umowy. Znalazłem taki oto wpis, ale nie wim jak ma sie on do tej sytuacj opisanej przez autora watku:
"...ewentualne uszkodzenie lub nadmierne zużycie rzeczy (np. kupujący może przymierzyć buty, ale nie powinien ich normalnie użytkować), nie uniemożliwia odstąpienia od umowy na podstawie art. 27 ustawy, ale powoduje zmniejszenie kwoty, którą sprzedawca jest zobowiązany zwrócić kupującemu. W praktyce jej wyliczenie może być trudne, niemniej jednak po stronie sprzedawcy istnieje w tym zakresie roszczenie odszkodowawcze (art. 34 ust. 4 ustawy). W związku z ewentualnymi zarzutami sprzedawcy, który może być niezadowolony z faktu odstąpienia od umowy, warto przed odesłaniem towaru udokumentować jego stan np. poprzez zrobienie zdjęć. W szczególności dotyczy to sprzętu elektronicznego o znacznej wartości, co dodatkowo zabezpiecza nas w razie kradzieży przesyłki (dzięki temu łatwiej udowodnić co było w nadanej paczce)."

a jak myślisz Sherlocku; w jakim celu kupujący miałby się zapoznać (choć po fakcie) z regulaminem w kwestii realizowania zwrotu???

wizart napisał:
a jak myślisz Sherlocku; w jakim celu kupujący miałby się zapoznać (choć po fakcie) z regulaminem w kwestii realizowania zwrotu???

Ty dalej nie rozumiesz o co tak naprawdę chodzi.

Nie skorzystałeś z dobrej rady i nie zapoznałeś się z wcześniejszymi tematami.

No cóż...trudno. Jeśli brak ci wiedzy to w pewnym momencie zakończ wywody bo tylko się... pogrążasz i się tylko śmietnik zrobił.

a ty wciąż ze mną jakąś walkę toczysz? Dopisujesz sie do tematu, ale nie w temacie, tylko z misją, polując na Juranda ze Spychowa? Pomyliłeś forum. Jeśli błądzę, to uprzejmie i elegancko wskaż błąd i stań na głowie by pomóc autorowi postu lub nie zabieraj głosu poza tematem. Póki co, najwyraźniej obaj (a raczej w trójkę) nic do tematu nie wniesliśmy, poza jakimiś poPISami krasomówstwa i elokwencji...

Co ma wspólnego regulamin sprzedawcy ze zwrotem ustawowym? Bo ja nie widzę żadnego związku. To sprzedawca jest zobowiązany wykonać zapisy ustawy, nawet jak w regulaminie napisze, że ma to w głębokim poważaniu.

wizart napisał:
...Póki co, najwyraźniej obaj (a raczej w trójkę) nic do tematu nie wniesliśmy, poza jakimiś poPISami krasomówstwa i elokwencji...

Wnieśliśmy bardzo dużo. Staramy się wyprostować bzdury, które wypisujesz trollując.

wizart napisał:

To ja Ciebie o to pytałem.

Odpowiedz na pytania zanim jeszcze masz taką możliwość.

Do autora tego topicu: Proszę nie brać poważnie bzdur wypisywanych przez cytowanego. On zbyt długo na FP nie zabawi...

Powrót