anilorak120
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
W lipcu 2014 roku sąd wydał wyrok 500 zł alimentów. Po dostaniu po 2 miesiącach oświadczenia od komornika o bezskutecznej egzekucji złożyłam wniosek do urzędu do FA. Dostarczyłam pełną dokumentację z nieprawomocnym wyrokiem,ponieważ ojciec złożył apelacje. Dostałam decyzję przyznajaca alimenty od października. Wypłacali mi alimenty,równocześnie rósł mu dług u komornika. W styczniu 2015 w skutek apelacji sąd obniżył alimenty z 500 na 400 zł. Zanim został dostarczony prawomocny wyrok ze stycznia 2015 do urzędu miałam wypłacana kwotę 500. Od stycznia do kwietnia jestem zobowiazana zwrócić różnice 100 zł. O tym mnie poinformowano i składałam oświadczenia. Wszystko było jasne do momentu, aż w urzędzie stwierdzono, iż mam oddać alimenty które dostawałam na dziecko od października do grudnia 2014, ponieważ zorientowano się, że wyplacano mi alimenty na podstawie nieprawomocnego wyroku. Przyznane alimenty wydawałam na dziecko, przekonana, że jestem do nich uprawniona, skoro je Wypłacali i była pozytywna decyzja, dodatkowi w urzędzie byli poinformowani o apelacji i wiedzieli, że wyrok jest nieprawomocny .W urzędzie popełnili błąd, i ja teraz musze slpacić alimenty funduszu z odsetkami.Moim zdaniem dług powinien spłacać ojciec poprzez komornika,skoro od października rośnie. Mam prawo odwołać się w urzędzie, jakie mam szansę na umorzenie tego długu, który powstał przez wypłacanie alimentów z funduszu, przed wydaniem przez sąd prawomocnego wyroku?