zwrot alimentów z funduszu

• Autor wątku Autor wątku anilorak120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
anilorak120

anilorak120

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W lipcu 2014 roku sąd wydał wyrok 500 zł alimentów. Po dostaniu po 2 miesiącach oświadczenia od komornika o bezskutecznej egzekucji złożyłam wniosek do urzędu do FA. Dostarczyłam pełną dokumentację z nieprawomocnym wyrokiem,ponieważ ojciec złożył apelacje. Dostałam decyzję przyznajaca alimenty od października. Wypłacali mi alimenty,równocześnie rósł mu dług u komornika. W styczniu 2015 w skutek apelacji sąd obniżył alimenty z 500 na 400 zł. Zanim został dostarczony prawomocny wyrok ze stycznia 2015 do urzędu miałam wypłacana kwotę 500. Od stycznia do kwietnia jestem zobowiazana zwrócić różnice 100 zł. O tym mnie poinformowano i składałam oświadczenia. Wszystko było jasne do momentu, aż w urzędzie stwierdzono, iż mam oddać alimenty które dostawałam na dziecko od października do grudnia 2014, ponieważ zorientowano się, że wyplacano mi alimenty na podstawie nieprawomocnego wyroku. Przyznane alimenty wydawałam na dziecko, przekonana, że jestem do nich uprawniona, skoro je Wypłacali i była pozytywna decyzja, dodatkowi w urzędzie byli poinformowani o apelacji i wiedzieli, że wyrok jest nieprawomocny .W urzędzie popełnili błąd, i ja teraz musze slpacić alimenty funduszu z odsetkami.Moim zdaniem dług powinien spłacać ojciec poprzez komornika,skoro od października rośnie. Mam prawo odwołać się w urzędzie, jakie mam szansę na umorzenie tego długu, który powstał przez wypłacanie alimentów z funduszu, przed wydaniem przez sąd prawomocnego wyroku?

anilorak120 napisał:
przed wydaniem przez sąd prawomocnego wyroku?
Wypłacano Ci w trybie zabezpieczenia, dlatego nikt sie nie przejmował prawomocnościa (i słusznie). Jednak skoro wyrok końcowy opiewa na kwote niższa niż zabezpieczenie (rzadko się to zdarza, ale się zdarza) to faktycznie była nadpłata. Trzeba by jednak sprawdzić, czy rzeczywiście w takiej sytuacji musisz to zwracać... Nie mam ustawy pod ręką, żeby to sprawdzić. Tak czy owak warto od decyzji wnieść odwołanie, nic nie ryzykujesz.

Nie chodzi o nadpłate tylko o całe alimenty wypłacone przed wydaniem prawomocnego wyroku

nie wiem jak to wstawić zeby bylo widac ?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
anilorak120 napisał:
jak to wstawić
Chyba najlepiej przepisać...
Natomiast:
anilorak120 napisał:
tylko o całe alimenty wypłacone przed wydaniem prawomocnego wyroku
to mi wygląda - wstępnie - na jakąś bzdurę. Ktoś chyba zapomniał, że zabezpieczenie wydaje się po to, aby od razu korzystać ze środków alimentacyjnych na bieżące życie. Prawomocność nie ma tu nic do rzeczy.

Ostatnia edycja:
Tylko nie ma mowy o zabezpieczeniu a o nienaleznie pobranych świadczeniach przed rozprawą apelacyjna w okregowym. Dlatego odwołuje się różnice mogę zwrócić ale na całość mnie nie stac

Ostatnia edycja:
Był wyrok I instancji - w sprawach alimentacyjnych natychmiast wykonalny, miałaś z urzedu klauzyle wykonalności. Prawomocność nie jest tu istotna.

Kochani nie wiem jak dodać nowy post\wątek więc może mnie przekierujecie ale zacznę tutaj najwyżej. Powiedzcie mi bo nie mogę nigdzie znaleźć KIEDY MOGĄ WSTRZYMAĆ WYPŁATĘ ŚWIADCZEŃ ALIMENTACYJNYCH Z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO? czy mogę mi wstrzymać je tylko dlatego że mąż idąc mi na rękę ubezpieczył mnie na siebie w PUP? dodam że ze względu na sklerozę :-P nie zgłosiłam się na podpis. mieszkamy razem ale żyjemy całkowicie osobno ( on po prostu nie ma gdzie iść a nie pracuje )

Napisz nowy temat
Strona 1 z 57 1 2 3 4 5 6 7 25 50 > Last »
Tematy na forum : Alimenty - egzekucja

Powrót