Zwrot bez paragonu

• Autor wątku Autor wątku db09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

db09

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Dobry wieczór,
chciałbym zwrócić zakupiony w x-kom produkt, wartość 150zł. Przedmiot zamówiłem online, odebrałem i opłaciłem w sklepie. Posiadam wyłącznie mail z potwierdzeniem zamówienia.

Sprawdzałem, w regulaminie nie ma ani słowa o konieczności przedstawienia dokumentu zakupu, jednak w sklepie Pani odmówiła zwrotu, ponieważ o tym wymogu podobno twierdzi jakaś ustawa?

Sprzedawcy mają obowiązek prowadzenia tzw. "zeszytu zwrotów", w którym zgodnie z przepisami Rozporządzenia MF z dnia 14 marca 2013 r. w sprawie kas rejestrujących należy załączać "dokument potwierdzający dokonanie sprzedaży". Jak Pan widzi, nie jest ujęte, że musi być to "paragon". Jeśli płacił Pan kartą, to może przedstawić sprzedawcy potwierdzenie transakcji z banku. Być może dostał Pan również dokument gwarancji podbity przez sprzedawcę.

kupil online, potwierdzeniem jest .....potwierdzenie zlozenia zamowienia, nie musi miec paragonu.

Pytanie czy chciał odstąpić od umowy - wtedy owszem, kupując online (a właściwie rezerwując), nie ma takiej możliwości i jest to regulowane ustawą.
Jeśli chciał zwrócić, to jeśli produkt jest pełnowartościowy to sklep nie ma obowiązku przyjąć zwrotu.

Powrót