Zwrot bezpodstawnie pobranych pieniedzy

• Autor wątku Autor wątku daniel.wojcik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daniel.wojcik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Został mi skradziony dowód osobisty i podpisane umowy telekomunikacyjne na ten dowód . Odbyła sie rozprawa w Sądzie Rejonowym W Ostrowcu na której uznano winnego mojego brata za wszystkie popełnione czyny. Wcześniej firma Intrum Justitia wykupila dług i zalozyla sprawe w E-Sądzie ... Jako że nie miekszkalem pod adresem zamieszkania a dom zostal sprzedany.. zadnej korespondencjii nie otrzymalem. 2 Tygodnie temu E-sąd przyjął mój sprzeciw po okazaniu wyroku z Sądu Rejonowego o tym że umowy nie podpisane byly przezemnie. Komornik też umorzyl postępowanie bo nakaz zaplaty przeztał istnieć. I teraz pada pytanie... jak odzyskać pieniądze, i od kogo? Gdzie skierować ? i jakie Pismo? i czy oddadzą całą kwote pobraną czy tylko część? Pieniądze byly mi potrącane z pensjii jeśli to ma jakieś znaczenie.Próbuje cały dzień wyszukać w internecie , ale co strona to inne pisma , i co innego sugerują, a że to Wy drodzy forumowicze pomogliście mi wygrać z Windykacją to może i pomożecie odzyskać moje pieniądze.
Z góry dziękuje Daniel Wójcik

Bardzo podobna sytuacja do mojej, jakiej kiedyś doświadczyłam. Firma windykacyjna uzyskała tytuł poprzez podanie mojego nieaktualnego adresu i o całej sprawie dowiedziałam się z pisma od komornika. Zdążył on niestety dokonać zajęć, pobrał z wynagrodzenia i przekazał do firmy windykacyjnej Mi jednak udało się w e-sądzie uchylić ten nakaz. Wtedy zwróciłam się o zwrot odebranych mi kwot do komornika ale dowiedziałam się że powinnam to zrobić w firmie windykacyjnej, która była wierzycielem. W rozmowie telefonicznej jakiś pan, dodam że nieprzyjemny w rozmowie, próbował mnie przekonać, że prawo nie nakazuje im zwrotu, ponieważ oni mogą tę sprawę przecież wygrać. Ja zasięgnęłam porad i wysłałam im wezwanie do zapłaty całości sum, które pobrał mi komornik (dokładnie wszystko, wliczając w to opłaty egzekucyjne). Nie poskutkowało, więc za radą wniosłam pozew o zapłatę i wówczas z firmy windykacyjnej ktoś zadzwonił żeby cofnąć pozew i że oni mi to natychmiast zwrócą. W tym przypadku powinno być tak samo.

to taka sama sytuacja jak moja bo ja tez mam cofniete nakazy zaplaty z sadu.. A jakie pismo dokladnie wyslalas? i zlozylas to w sądzie?

Tak jak napisałam, po wniesieniu sprzeciwu do e-sądu i uchyleniu nakazu zapłaty, wyslałam do firmy windykacyjnej wezwanie do zapłaty. Zażądałam wszystkiego, co zdążył wyegzekwować komornik. Wliczając w to również koszty komornika. Nie zamierzali płacić, więc wniosław powództwo o zapłatę.

Powrót