Zwrot biletu lotniczego

• Autor wątku Autor wątku Danon0923
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Danon0923

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Zakupilem bilet lotniczy do Nowego Jorku, trasa wygladala tak: Krakow>Warszawa>Londyn>Nowy Jork ale niestety waznosc mojego paszportu konczy sie za miesiac i przez to moje haniebne niedopatrzenie musialem zrezygnowac z lotu bo dalej niz Londyn bym nie zabrnął. Nie stawilem sie na lotnisku w Krakowie i bylem pewien ze pieniazki stracilem. Okazalo sie jednak ze przez sniezyce w NYC wszystkie loty byly odwolane w tym rowniez moj z Londynu. Zastanawiam sie czy jest jakas szansa cos na tym ugrac, dzien przed wylotem sam pytalem linie lotnicze czy nie ma zadnych zakłucen na tej trasie i nie mieli zadnej informacji o zamknieciu lotnisk. Jutro bede dzwonil i pytal o zwrot biletu a oni napewno powiedza, ze pasazer sie nie stawil w Krk. Jak wyglada moja sytulacja? Jest jakikolwiek sens starac sie o zwrot kaski za bilet czy tylko marnuje czas?

Dodatkowo, przy pisaniu reklamacji
Reklamacji czego? Wykupił bilet, nie stawił się na lotnisku w Krakowie czyli z usługi nie skorzystał (kto bogatemu zabroni?), nie próbował zmienic termin/zrezygnować przed rozpoczęciem usługi - nie wiem co chce reklamować i co uzyskać.

Też nie wiem, ale każdy ma prawo do złożenia reklamacji. Jak już ją ma napisać, to lepiej aby się powołał na odpowiednie akty prawne.

To, że sie nie stawiłem to jedna sprawa ale tak czy inaczej linie lotnicze nie mogly zapewnic dostarczenia mnie do miejsca docelowego w umowionym terminie przez te warunki pogodowe i wlasnie to chce zareklamowac.

Wyczytałem cos takiego:
"W przypadku odwołania lotu, odmowy przyjęcia na pokład albo opóźnienia lotu o 5 lub więcej godzin pasażer ma prawo odstąpić od umowy..."

Odwolano na odcinku Londyn>Nowy Jork i mimo, że dzien przed lotem dzwonilem i pytalem to linie mowily ze wszystko wporządku, tylko dlatego proboje jeszcze cos ugrac. Nie stawilem sie w Krk ale powiem ze zmieniłem plany i tydzien wczesniej bylem w Londynie... komplikacji jest i troche to zakrecone :D ale probowac trzeba... 2.5 kafla piechotą nie chodzi :(

2.5 kafla piechotą nie chodzi
Trzeba było o tym myśleć jak płaciłeś za bilet, kłamczuszku.

Hmmm jeśli kogos by to interesowalo to dostalem pełen zwrot biletu
Pozdrawiam

Witam,
Koleżanka miesiąc temu zakupiła bilet na samolot na trasie Warszawa-Faro z przesiadką w Londynie, jednak na lotnisku w Warszawie powiedziano jej, że nie może polecieć na tym bilecie. Napisała reklamacje, odpowiedziano jej, że powodem odmowy wstąpienia na pokład z owym biletem był brak wizy, którą powinna załatwić w ambasadzie (koleżanka jest z Mołdawii). Kiedy rezerwowała telefonicznie ten bilet, nie powiedziano jej, iż powinna załatwiać jakiekolwiek wizy, chociaż mówiła, że jest Mołdawianką. Nie wiem w jakich krajach wymagają wiz od obywateli Mołdawii, ale wydaje mi się, że powinni ją poinformować o takiej rzeczy przy sprzedaży biletu lotniczego. Czy ma szansę na zwrot pieniędzy za bilet? Powinna napisać reklamację jeszcze raz czy szkoda czasu? Z góry dzięki za odpowiedź.

Witam wszystkich. Po ad rok temu miałem wykupione wakacje w Wietnamie. Niestety w związku z pandemią Wietnam wstrzymał wizy turystyczne i musiałem wyjazd odwołać. Niestety linie wewnętrzne wietnamskie do tej pory nie zwróciły mi kasy za zakupione trzy przeloty. Przecież wyjazd odwołałem nie ze swojej winy. Co robić.

A co wietnamskiego przewoźnika interesuje to, że bilet kupił ktoś kto nie jest w stanie z niego skorzystać? Lot się odbył, miejsce w samolocie było. Rozumiem, że kupowałeś wszystko sam?

Powrót