D
dosedna
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
28.02 zamówiłam żwirek i karmę weterynaryjną dla chorego zwierzęcia. 04.03 dostałam paczkę, w której była tańsza, zwykła karma, której nie zamawiałam (żwirek zgodny z zamówieniem). W tym samym dniu zgłosiłam sprzedawcy co zaszło i powiedziałam, że może przyjechać po swoją karmę i przywieźć mi tę, którą zamówiłam - magazyn mieści się ok. 30 km ode mnie. Jako osoba pracująca jestem dostępna od godz. 18 w dni robocze i w soboty - po uprzednim umówieniu. Zaznaczyłam też, że nie mogę nadać paczki samodzielnie z uwagi na jej wagę. W odpowiedzi napisano mi, że firmy kurierskie z którymi mają umowy pracują od 9-17 i nie mogą mi zagwarantować w jakich godzinach zabiorą/dostarczą przesyłki, i że najpierw to ja mam zwrócić im paczkę (1 zlecenie), a dopiero po jej otrzymaniu wyślę mi moją (2 zlecenie) - czyli mimo, że nadal nie dostałam droższej karmy za którą zapłaciłam (mamy 11.03...), musiałabym jeszcze w pracy wziąć dwa dni wolnego i warować godzinami na obydwu kurierów. Reasumując, czy w opisanej sytuacji sprzedawca ma prawo domagać się zwrotu swojej przesyłki w pierwszej kolejności, w terminach, które jemu odpowiadają, mimo, że ja tej karmy nie zamawiałam/znalazła się u mnie w wyniku błędu sprzedawcy? Czy nie powinien w pierwszej kolejności wykonać należycie umowy kupna sprzedaży, z której ja się w pełni wywiązałam i która chronologicznie była pierwsza? Mz ma tu zastosowanie art. 471 i 491 KC - czyli sprzedawca powinien się niezwłocznie wywiązać z umowy, i naprawić szkodę powstałą z tytułu zwłoki (na pomyłce sprzedawcy cierpi zdrowie mojego kota i mój portfel - od kilku dni kupuje ponadprogramową karmę). Zgadza się? Czy w tej patowej sytuacji sprzedający może mnie oskarżyć o próbę przywłaszczenia czy wzbogacenia się? Mimo, że wyraźnie określiłam, że nie zamierzam przywłaszczać jego własności i podałam terminy i godziny w których może ją odebrać? I czy to ja powinnam zwrócić karmę, której nie zamawiałam w sposób i w terminie, który odpowiada sprzedającemu? Z góry dziękuję za podpowiedzi