zwrot bonifikaty a data aktu notarialnego

• Autor wątku Autor wątku ewik111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewik111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie w sprawie interpretacji poniższego ustępu z ustawy, dotyczącej sprzedaży nieruchomości, zakupionej z bonifikatą.

"5b. Organ, który udzielił bonifikaty, może żądać zwrotu kwoty równej udzielonej bonifikacie po jej waloryzacji, jeżeli nabywca lokalu przed upływem 5 lat od dnia jego nabycia zbył ten lokal lub wykorzystał na inne cele niż mieszkalne. Nie dotyczy to zbycia na rzecz osoby bliskiej."

Chodzi mi o kwestię liczenia tych 5-ciu lat. Czy jeśli nieruchomość została kupiona w marcu 2002 roku (akt notarialny), to można mieć pewność, że sprzedając ją w maju 2007, nie trzeba będzie zwracać bonifikaty? Wiem, że w przypadku podatku dochodowego 5 lat liczy się do końca roku kalendorzewego, ale chyba w tym wypadku nie trzeba czekać do końca roku?
Bardzo zależy mi na pilnej odpowiedzi kogoś, kto zna się na rzeczy. Z góry dziękuję.

[lex:mjnase4i]Art. 68. 2. Jeżeli nabywca nieruchomości zbył nieruchomość lub wykorzystał ją na inne cele niż cele uzasadniające udzielenie bonifikaty, przed upływem 10 lat, licząc od dnia jej nabycia, a w przypadku nieruchomości stanowiącej lokal mieszkalny przed upływem 5 lat, jest zobowiązany do zwrotu kwoty równej udzielonej bonifikacie po jej waloryzacji. Zwrot następuje na żądanie właściwego organu.[/lex:mjnase4i]
5 lat od wykupienia lokalu mieszkalnego(już minęło).

Też mi się tak wydaje, ale chciałam mieć pewność. Czy ktoś jeszcze mógłby to potwierdzić?

Powrót