Zwrot bonu na zasiedlenie, czy można wydłużyć termin?

• Autor wątku Autor wątku Roman02
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roman02

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dzień dobry

Muszę zwrócić bon na zasiedlenie, moja wina, nie neguję tego. Problem polega na tym, że nie wyrobię się w terminie, dlatego chcę to jakoś przedłużyć, tylko jakie są opcje? Czy Urząd Pracy może wydłużyć czas zwrotu (najlepiej o 8 miesięcy) lub rozłożyć to na raty? Termin kończy mi się za kilka dni (myślałem że się wyrobię, ale nic z tego nie wyszło i do tego krótkie przedłużenie terminu niezbyt mi pomaga), przez święta jest mniej dni roboczych, co jeśli nie zdążą odpowiedzieć w ciągu tych kilku dni?

Pozdrawiam

Roman02 napisał:
Czy Urząd Pracy może wydłużyć czas zwrotu (najlepiej o 8 miesięcy)
Nie. Zgodnie z art. 66n ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy na spłatę bonu na zasiedlenie jest 30 dni od dnia otrzymania wezwania z PUP.
Roman02 napisał:
lub rozłożyć to na raty?
Teoretycznie tak, ale musi Pan wraz z wnioskiem o rozłożenie należności na raty wykazać swoją sytuację finansową (podać wszelkie źródła dochodów, majątek, zobowiązania itp.). Szczegóły otrzyma Pan kontaktując się jak najszybciej ze swoim PUP i składając prośbą o rozłożenie należności na raty.

Faktycznie trzeba było sporządzić protokół majątkowy (dość szczegółowy), ale udało się wydłużyć czas spłaty bez rozłożenia na raty. Dzięki za odpowiedź.

Powrót