Zwrot bonu na zasiedlenie - odwołanie od wezwania

• Autor wątku Autor wątku House1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

House1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

w sierpniu zeszłego roku pobrałam bon na zasiedlenie
Dostarczyłam do PUP dokumenty potwierdzające moje zatrudnienie przez okres 27.08.2019 r. - 27.11.2019 r. i 20.01.2020 r. - 10.02.2020 r. w terminie tj. 8 mies. od dnia otrzymania bonu (bon otrzymałam w pierwszym tygodniu sierpnia, a dokumenty złożyłam z końcem marca)
W tym tygodniu dostałam wezwanie do zwrotu całej kwoty jaką otrzymałam:sad:

PUP napisał, że nie zrealizowałam § 5 umowy dotyczącego udokumentowania zatrudnienia przez okres 6 miesięcy do 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie

W umowie mam napisane
§ 5 po otrzymaniu bonu na zasiedlenie bezrobotny jest zobowiązany:
pkt 1 d "do 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie udokumentować pozostawanie w zatrudnieniu, wykonywanie innej pracy zarobkowej lub prowadzenie działalności gospodarczej przez okres 6 miesięcy"

§ 6 W terminie do 8 miesięcy od otrzymania bonu zasiedlenie bezrobotny musi udokumentować pozostawanie w zatrudnieniu, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej przez co najmniej 6 miesięcy w tym okresie

§ 7 pkt 1. W przypadku niespełnienia, niedotrzymania lub niewykonania któregokolwiek z zobowiązań, warunków bądź postanowień niniejszej umowy a w szczególności warunków określonych w § 5 kwota bonu na zasiedlenie podlega zwrotowi w całości w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty

§ 7 pkt 2. W przypadku niespełnienia warunków określonych w § 6 kwota bonu na zasiedlenie podlegać będzie zwrotowi proporcjonalnie do udokumentowanego okresu pozostawania w zatrudnieniu, wykonywania innej pracy zarobkowej lub prowadzenia działalności gospodarczej w terminie 30 dni od dnia doręczenia wezwania starosty
§ 7 pkt 3 Wykonanie umowy przez Beneficjenta jedynie w części oznacza, że umowa nie została przez niego wykonana ze wszystkimi skutkami prawnymi powyższego stanu

Moim zdaniem powinnam zwrócić proporcjonalnie. W ustawie też jest napisane o proporcjonalności. Jakie jest Wasze zdanie ? Jak powinnam rozwiązać ten problem ? Pisać odwołanie do PUP ? To jest umowa cywilnoprawna ? Musze zwrócić te środki w ciągu 30 dni jeśli napisze odwołanie, czy czekać na odpowiedź ?
Za wszelką pomoc dziękuje

House1 napisał:
PUP napisał, że nie zrealizowałam § 5 umowy dotyczącego udokumentowania zatrudnienia przez okres 6 miesięcy do 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie
Kiedy zawierała Pani umowę z PUP (proszę wskazać konkretną datę, a nie sierpień zeszłego roku) i kiedy dostarczyła Pani dokumenty do PUP (też chodzi o konkretną datę)? Jakie to były dokumenty?

Umowę zawarłam 31.07.2019 r.
Bon na konto dostałam 6 sierpnia 2019 r. W umowie mam napisane, że "za dzień przyznania bonu uznaje się dzień poprzedzający dzień wpływu środków na konto"
Dokumenty wysłałam e-mailem i pocztą 27 marca 2020 r., urząd otrzymał wersję papierową 31 marca 2020 r.
Wysłałam
1. kserokopię umowy zlecenie 27.08 - 27.11.2019 r.
2. zaświadczenie o zarobkach 27.08-31.08.2019 r. (zawiera wykaz odprowadzonych składek)
3.Lista płac za cały wrzesień
4. Lista płac za cały październik
5.Lista płac za cały listopad
6. Kserokopie umowy o pracę od 20.01.- 19.04.2020
7.Kopia świadectwa pracy [umowa 20.01-10.02.2020 r.]
8.Lista płac za styczeń 20.01- 31.01.2020 r.
9.oryginał informacji miesięcznej dla osoby ubezpieczonej za 1.02.-29.02.2020 r.
W umowie jest napisane, że dokumentami potwierdzającymi ww zatrudnienie, inna pracę zarobkową lub działalność gospodarczą są w szczególności
kserokopia umowy o prace
zaświadczenie od pracodawcy o zatrudnieniu, wynagrodzeniu
świadectwo pracy o ile stosunek pracy uległ rozwiązaniu
zaświadczenie z ZUS o podleganiu ubezpieczeniu społecznemu przy prowadzeniu działalności gospodarczej

Pani z urzędu do mnie dzwoniła około połowy marca, że nie przepracowałam 6 miesięcy i musi mi przygotować pismo o zwrot, a ja powiedziałam,że nawet jeszcze nie minął termin rozliczenia

House1 napisał:
Dokumenty wysłałam e-mailem i pocztą 27 marca 2020 r., urząd otrzymał wersję papierową 31 marca 2020 r.
Czy umowa z PUP wskazuje konkretnie kiedy kończy się okres 8 miesięcy? Czy jest to 30 czy 31 marca 2020? Proszę sprawdzić w treści umowy, bo to jest istotne.
Czy umowa dopuszcza przesyłanie dokumentów mailem?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Czy umowa z PUP wskazuje konkretnie kiedy kończy się okres 8 miesięcy? Czy jest to 30 czy 31 marca 2020? Proszę sprawdzić w treści umowy, bo to jest istotne.
Czy umowa dopuszcza przesyłanie dokumentów mailem? Bo nie powinna...

Umowa została zawarta 31.07.2019 r. Nie ma daty kiedy kończy się umowa.
Umowa nie wskazuje konkretnej daty kiedy kończy się okres 8 miesięcy. Wskazuje, że okres 8 miesięcy to jest okres od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie (bon otrzymałam 6 sierpnia 2019 r.). Nie ma definicji "dnia otrzymania. W umowie jest definicja "dnia przyznania bonu" i jest to dzień poprzedzający dzień wpływu środków na konto czyli 5 sierpnia.
W umowie mam zaznaczone, że mogę dostarczyć dokumenty dotyczące zatrudnienia tylko osobiście lub pocztą. Wysłałam operatorem pocztowym jak w umowie [e-mailem dodatkowo, z zaznaczeniem, że takie same wysłałam pocztą, zrobiłam to bo mam czarno na białym treści wszystkich wysłanych dokumentów] Odnoszę wrażenie, że spełniłam wszystkie obowiązki, a umowa jest tłumaczona na moją niekorzyść.;/

House1 napisał:
Umowa nie wskazuje konkretnej daty kiedy kończy się okres 8 miesięcy. Wskazuje, że okres 8 miesięcy to jest okres od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie (bon otrzymałam 6 sierpnia 2019 r.).
A ma Pani jakieś potwierdzenie kiedy otrzymała Pani bon? Bon nie został Pani wydany przy podpisaniu umowy?
House1 napisał:
W umowie mam zaznaczone, że mogę dostarczyć dokumenty dotyczące zatrudnienia tylko osobiście lub pocztą. Wysłałam operatorem pocztowym jak w umowie [e-mailem dodatkowo, z zaznaczeniem, że takie same wysłałam pocztą, zrobiłam to bo mam czarno na białym treści wszystkich wysłanych dokumentów]
No dobrze, a co konkretnie Pani wysłała?

Nie do końca rozumiem na jakiej podstawie PUP żąda zwrotu całości bonu... stąd moje pytania. A jednocześnie nie podejrzewam, że urząd wystąpił o zwrot środków bezpodstawnie...

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
A ma Pani jakieś potwierdzenie kiedy otrzymała Pani bon? Bon nie został Pani wydany przy podpisaniu umowy?

Nie został mi wydany w dniu podpisania umowy (31 lipca 2019). Mam potwierdzenie wpływu środków na konto z dnia 6 sierpnia 2019. W umowie mam napisane, że mają na wysłanie środków do 14 dni (mogą nawet przedłużyć termin)

No dobrze, a co konkretnie Pani wysłała?

Wysłałam kserokopie umów, listy płac, zaświadczenia o zarobkach, informacje miesięczne dla osoby ubezpieczonej za okres trwania tych umów, kopie świadectwa pracy [opisałam szczegółowo we wcześniejszym poście] Składki zostały prawidłowo opłacone, miałam wynagrodzenie wyższe, niż minimalne wynagrodzenie za pracę, na bieżąco sprawdzałam wysokość wszystkich składek

Wrzuc skan pisma z up z żądaniem zwrotu

Pazdziochowy napisał:
Wrzuc skan pisma z up z żądaniem zwrotu
Tak by było najlepiej, bo nadal nie wiem dlaczego PUP żąda zwrotu całości. Wygląda to tak jakby dokumenty rozliczeniowe zostały złożone z przekroczeniem terminu... ale to są na razie domysły.

Ostatnia edycja:
Powrót