Zwrot bonu na zasiedlenie.

• Autor wątku Autor wątku konkooks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konkooks

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam. W zeszłym roku skorzystałem z oferty "Bon na zasiedlenie". Podjąłem pracę w innej miejscowości itd. Ostatnio miałem rozliczenie tego bonu i wydawać by się mogło że jest wszystko ok. Doniosłem dokumenty po czym w spokoju opuściłem budynek UP. Dostałem wczoraj pismo do domu, że muszę w terminie 30 dni, zwrócić całą kwotę bonu... Problemem jest to że mój pracodawca odprowadzał składki od niższej kwoty niż być powinna. Tzn. Miałem umowę o zlecenie na mocy której zarabiałem 1850 zł brutto, natomiast on odprowadzał składki z kwoty 1200 brutto, stąd ten cały problem. Chciałbym się Was poradzić drodzy forumowicze, czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji oprócz zwrócenia tych pieniędzy których de-facto już nie mam. Jakieś odwołanie, ew. korekta, bądź np. premie które nie były uwzględnione przy wypłacie ? Bardzo proszę o pomoc, za każdą poradę będę ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie :)

napisz oficjalne pismo do pracodawcy z prośbą o korekty składek na podstawie załączonych przez ciebie kopii rachunków na kwotę 1850, bo takie posiadasz, prawda? Plus kopia umowy zlecenia

Ostatnia edycja:
Wlasnie problem polega na tym ze nie mam owych kopii rachunków. Pracodawca płacił za mnie mniejsze składki niz powinien stad cała sytuacja. Jednak jestem w stałym kontakcie z pracodawca i jutro mamy razem jechać do naszego księgowego z którym mam nadzieje coś wymyślimy. Czyli taka korekta wchodzi w grę prawda ?

Płacił do ręki czy na konto?

Do ręki. Mój skarbowy wymyślił żeby w odwołaniu od decyzji up, uwzględnić premie które wyrorwalyby brakujące kwoty i wtedy zrobić korekty. Co sądzicie ?

A umowa jaka czy była podstawa minimalnej stawki na umowie?

Pytałem się co to za umowa?

hak89 napisał:
Pytałem się co to za umowa?

Była to umowa o zlecenie na mocy której miałem zarabiać 1850 zł brutto

A ile faktycznie zarabiałeś w każdym miesiącu. (brutto)
Powkitowywałeś odbiór pieniędzy?

hak89 napisał:
A ile faktycznie zarabiałeś w każdym miesiącu. (brutto)
Powkitowywałeś odbiór pieniędzy?
Zarabiałem około 2600 zł każdego miesiąca, niestety nie mam żadnych potwierdzeń.

No to pozostaje jedynie oficjalne pismo do pracodawcy w celu korekty składek.
Taka odpowiedź padła już w 2 poście.

Na przyszłość pamiętaj, żeby tak nie wierzyć na słowo i nie załatwiaj spraw pod stołem.

Musze pisać jakieś oficjalne pismo, czy wystarczy ze mu powiem żeby To zrobił ? Nadmienię jeszcze ze firma w której pracuje, jest mała i codziennie mam kontakt z moim pracodawca. Pyta się mnie teraz co musi zrobić żeby wyprostować tę sytuacje. Czyli korekta składek wystarczy tak ?

Oczywiście że możesz mu powiedzieć. Napewno zapłaci podobnie, jak wypłacał ci wynagrodzenie pod stołem a potem nie rozliczył się z urzędem.
Widzisz przejechałeś się możesz ponieść konsekwencję a dalej Cię to nie nauczyło.

Dam Ci kolejną radę: poważne sprawy załatwiaj zawsze w oficjalny sposób i nie wierz na słowo.

Pismo na którym pracodawca potwierdzi jego odbiór, jak nie to wysłać za potwierdzeniem odbioru.

hak89 napisał:
Oczywiście że możesz mu powiedzieć. Napewno zapłaci podobnie, jak wypłacał ci wynagrodzenie pod stołem a potem nie rozliczył się z urzędem.
Widzisz przejechałeś się możesz ponieść konsekwencję a dalej Cię to nie nauczyło.

Dam Ci kolejną radę: poważne sprawy załatwiaj zawsze w oficjalny sposób i nie wierz na słowo.

Pismo na którym pracodawca potwierdzi jego odbiór, jak nie to wysłać za potwierdzeniem odbioru.

Rozumiem. Muszę Ci przyznać racje ze lepiej to będzie załatwić oficjalne. Czyli jak mój pracodawca wyrówna te składki mam znowu wziąć od niego te rozliczenia z korekty tak.? I wtedy dołączyć te korektę do odwołania tak ?

Powrót