Zwrot całej kwoty za staż z UP

• Autor wątku Autor wątku nunus1803
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nunus1803

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

28 października 2011 roku nie stawiłam się na umówioną wizytę w UP w moim powiecie, w związku z czym dostałam pismo o utracie statusu osoby bezrobotnej i niemożności ponownej rejestracji na okres 120 dni. 14 lutego 2012 roku po czasowym zameldowaniu się w mieście innego powiatu zarejestrowałam się w tamtejszym UP, a na początku kwietnia dostałam decyzję o przyjęciu mnie na staż, który trwał 6 miesięcy i został przedłużony jeszcze o 4. W miniony piątek dostałam telefon z UP (tego z czasowym meldunkiem), że zarejestrowałam się za wcześnie i kara 120 dni jeszcze nie minęła i że mam się jak najszybciej stawić u nich w urzędzie, bo prawdopodobnie będę musiała oddać całą kwotę za staż. Dodam tylko, że byłam błędnie przekonana, że kara ta obowiązuje tylko i wyłącznie w urzędzie w którym się nie stawiłam na wizytę, a nie w każdym PUP w całej Polsce. Mam w związku z zaistniałą sytuacją pytanie, czy UP może rzeczywiście wymusić ode mnie zwrot tej kwoty za staż, skoro:
1. zarejestrowali mnie, choć nie powinni
2. staż zaczęłam po minięciu kary 120 dni, a tylko zarejestrowałam się w trakcie jej trwania i to na 10 dni przed końcem

Bardzo proszę o odpowiedź...

Niestety, tak.
1. Zarejestrowali Cię, ponieważ zataiłaś fakt, iż jesteś w okresie "kary" nałożonej co prawda przez inny PUP, ale obowiązującej na terenie całej RP.
2. Niestety, na staż zostałaś skierowana na skutek bezprawnej rejestracji, więc wszystkie środki, które zostały Ci wypłacone są świadczeniem nienależnie pobranym i zostaniesz zobowiązana do ich zwrotu. Są to środki publiczne zatem nikt Ci ich nie "odpuści" od tak.

Ale zawsze możesz spróbować wystąpić do PUP o rozłożenie należności na raty lub o jej umorzenie w całości bądź w części... choć tutaj trzeba mieć solidne podstawy i przede wszystkim udokumentować ciężką sytuację materialną.
Zapoznaj się z tymi linkami, być może będą Ci w jakimś stopniu przydatne: http://forumprawne.org/zabezpieczenie-spoleczne-zus-pomoc-spoleczna/229054-zwrot-za-staz.html; http://forumprawne.org/prawo-pracy/403340-oddanie-stypendium-za-staz.html

Ostatnia edycja:
Rozumiem i bardzo dziękuję za odpowiedź...

Powrót