Zwrot części elektronicznej na allegro

• Autor wątku Autor wątku kamilo13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilo13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

chciałbym się doradzić w sprawie zwrotu części elektronicznej (używanej, z demontażu samochodu) do samochodu, chodzi o panel klimatyzacji.

Kupiłem panel na allegro z opcją allegro smart. Przesyłka dotarła, po kilku dniach chciałem sprawdzić czy działa, znalazłem plombę na jednym z 5 wtyków. W celu sprawdzenia musiałem jedną plombę zerwać, innej opcji nie było, a musiałem sprawdzić czy nie jest uszkodzony tak jak mój. Plomba nie dawała mi spokoju więc cały proces demontażu + montażu zakupionego nagrywałem kamerą. Niestety po zamontowaniu okazało się, że jest tak samo uszkodzony jak mój panel. Odesłałem do sprzedającego. Po 10 dniach od odbioru paczki odezwał się, że "nie jest wypożyczalnią" i może zwrócić część pieniędzy za zerwaną plombę. Proszę o informacje czy ma prawo do tego, żeby sobie część pieniędzy sobie zachować.

Na allegro nie było informacji że po sprawdzeniu nie ma możliwości zwrotu, mało tego tak jak w opcji allegro smart, pisało że zwrot do 14 dni.

Pozdrawiam

Na allegro nie było informacji że po sprawdzeniu nie ma możliwości zwrotu, mało tego tak jak w opcji allegro smart, pisało że zwrot do 14 dni.
Zwrot (nie reklamacja - nie mylić!) przysługuje tylko jeśli:
- Jesteś konsumentem w rozumieniu art 22[1] kc i kupujesz od przedsiębiorcy rzecz, która nie jest spod tego przepisu wyłączona (Ustawą o prawach konsumenta);
- W innych przypadkach tylko za zgodą sprzedawcy. Czyli musiałby się zgodzić na zwrot. Program "odsyłkowy" za darmo nie jest jeszcze zgodą.

Ty możesz powołać się na rękojmię za wady (art 556-576 kc). Jeśli panel miał być sprawny, a nie był - to reklamuj z rękojmi i żądaj naprawy bądź wymiany albo odstąpienia od umowy (wada jest istotna jeśli nie działa choć sprzedawca ma prawo wpierw go naprawić lub wymienić).

Powrót