Zwrot części zamówienia

• Autor wątku Autor wątku _konsumentka_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

_konsumentka_

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Witajcie
na Allegro kupiłam kilka ubrań, nowe przez Kup Teraz, było to po świętach 28 grudnia data zakupu i wpłaty Payu czyli 29 sprzedawca otrzymał wpłatę. Towar otrzymałam następnego dnia przesyłką kurierską. Sprzedawca nie spełnił żadnych wytycznych z nowej ustawy, nie poinformował mnie o prawie zwrotu ani na aukcji ani póżniej w przesyłce.

Chcę zwrócić kilka ubrań bo jednak nie podobają mi się, rozumiem że koszt zwrotu pokrywa sprzedawca? I mogę to zrobić w ciągu 12 miesięcy? Napiszcie jak się do tego zabrać i czy mogę odesłać część zamówienia czy teraz coś się zmieniło i trzeba odesłać całe? A jeśli mogę część to tak jak było ja pokrywam koszty dostawy do mnie czy sprzedawca?

Dziekuje.

Masz prawo do odstąpienia na koszt przedsiębiorcy, ale jeśli nie kupiłaś rzeczy osobno, to odstąpienie raczej dotyczy całego zamówienia.

Do 24 grudnia można było zwrócić część zamówienia ale teraz nie widzę nic o tym w ustawie, jednakże teoretycznie każdy produkt to osobna rzecz sprzedana.

_konsumentka_ napisał:
przedawca nie spełnił żadnych wytycznych z nowej ustawy, nie poinformował mnie o prawie zwrotu ani na aukcji ani póżniej w przesyłce.

Sprawdź proszę, ponieważ 25 grudnia na allegro pojawiła się zakładka "informacje od sprzedającego" w której sprzedawca zawiera informacje obligujące go ustawą, są one później w formie pdf przekazywane kupującemu wraz z mailami od allegro, więc niekoniecznie jesteś niepoinformowana o prawie zwrotu

Widziałam tę zakładkę ale u tego sprzedawcy jej nie ma, zresztą może co 10ty ją wypełnił a co drugi z nich błędnie więc pewnie też nie obowiązuje.

Być może mimo tego że jest to firma konto allegro nie jest otwarte na firmę, wówczas zakładki nie ma. Wobec tego jest tak, jak pisze cedwah.

Konto firmowe, żeby zakładka się pojawiła trzeba ją wypełnić, pojawiła się odpowiednia opcja w ustawieniach. Mnie interesuje czy muszę zwracać całość czy każdy produkt jest uważany za osobną umowę sprzedaży.

Jeśli te ubrania były osobno wycenione, to nie widzę problemu, ale jeśli cena jest za całość, to trzeba to ustalić ze sprzedającym.

Każdy ciuch był osobno kupiony ale wysłane razem i jest jeden paragon. Wolałabym raczej pewniki co mówią przepisy niż nasze przemyślenia.

To znaczy konkretne przepisy gdyż narazie się jedynie domyślamy i nikt nic nie wie na pewno.

W takim razie musisz iść po poradę gdzieś indziej :)

Ostatnia edycja:
W takim razie musimy doczytać a nie iść gdzie indziej ;). Pan przecież też nie napisał nic na pewno jedynie domysły a to w prawie za mało niestety ;). Ale może wypowie się ktoś kto już przestudiował całą ustawę.

Powrót