zwrot doposażenia stanowiska pracy

• Autor wątku Autor wątku stasias
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stasias

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Jak postępić w sytuacji: Zakładowi pracy zostały zwrócone koszty wyposażenia stanowiska pracy na podstawie umowy cywilno-prawnej.Jako zabezpeczeniem w przypadku nie wywiązania się z umowy jest dwóch poręczycieli. Zgodnie z tą umową zakład miał zatrudniać osobę bezrobotnę przez okres 24 miesięcy.Jednakże Urząd Skarbowy dopatrzył się , że rachunki za wyposażenie stanowiska były sfałszowane tzn.wystawione przez firmę nieistniejącą.Na tej podstawie wypowiedziano warunki umowy a całość kosztów tj.17.800zł i 4.500 zł odsetek przypisano do zwrotu z poinformowaniem o tym poręczycieli.Zakład wystąpił z prośbą o rozłożenie na raty i decyzją administracyjną rozłożono na 3 rat. Termin pierwszej raty nie został dotrzymany i pismem wezwano ponownie do zapłaty pierwszej raty dając termin 14 dniowy.Ponownie poręczyciele dostali do wiadomości.Minął ten termin i bez żadnego rezultatu i jakiegokolwiek kontaktu z nami.Zbliża się termin następnej raty i nie wiemy co mamy robić.Jaka jest teraz kolejność by odzyskać pieniądze?Czy mamy czekać aż minie termin ostatniej trzecie raty i wówczas wystawić dłużnikowi ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty ?Jaka jest prawna droga ściągnięcia długu od poręczycieli?
Czy należność podlega ściągnięcie w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji czy na drodze sądowej?

Rozumiem, że jesteś jednym z poręczycieli. Niestety, w tego typu umowach poręczenie osób trzecich jest zabiezpieczeniem strony udzielającej pomocy na zwrot tych środków w przypadku niedotrzymania warunków umowy.
Proponowałabym się skontaktować z UP w celu ustalenia dalszych kroków.

Jestem właśnie wierzycielem i kompletnie nie wiem jak dalej mam postepować
.Nie znam sie na przepisach windykacyjnych

Pan udzielił tego dofinansowania czy urząd, w którym jest Pan zatrudniony?

Nie mamy prawnika i nie wiem u kogo się poradzić jak dalej postępować a mam zlecone to zadanie do wykonania

Urząd nie zatrudnia radcy lub chociaż prawnika?

skoro dofinansowanie nastąpiło na podstawie umowy to właściwy będzie sąd powszechny. Trzeba przegotować pozew. Zamierza Pan również reprezentować pracodawcę w Sądzie?

Ostatnia edycja:
Nie nie mamy prawnika a w Sądzie kto będzie reprezentować urząd to nie wiem.
Czy pozew przygotowujemy jak minie termin trzeciej raty i zakład nie wpłaci?Czy w pozwie wykazuje się jako dłużników zakład i poręczycieli?Czy przed pozwem musi być ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty?

a co jest w umowie? jakie są konsekwencje nie wpłacenia raty w terminie?
tak
czasami wezwanie mobilizuje dłużników

Rozłożenie na raty jest decyzją i jest zapis "gdy w terminie określonym w niniejszej decyzji nie zostanie dokonana zapłata należnosci rozłożonej na raty , od kwot pozostałych do spłaty naliczone zostaną odsetki za zwłokę od terminu płatności stanowiącego 14 dni licząc od dnia doręczenia niniejszej decyzji.Niespłacone zaś zobowiązania będą podlegały sciagnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym." W tym przypadku po niespłaceniu pierwszej raty poszło pisemne wezwanie odnnośnie pierwszej raty do zakładu z wiadomością do poręczycieli i nic-bez odzewu a zbliża się termin drugiej raty

proszę zapoznać się z ustawą o postępowaniu egzekucyjnym w administracji - ale to nie to nie moja działka

Powrót