Zwrot dożywotki po dziadkach

• Autor wątku Autor wątku oliwin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oliwin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moi dziadkowie byli osadnikami zza Buga i po osiedleniu się na ziemiach zachodnich otrzymali gospodarstwo rolne 3.31 ha. Najpierw zginął w wypadku mój dziadek i babcia mieszkała z nami . Ziemię w tym czasie uprawiali na spółkę po jakiejś części moi rodzice i wujek . W tym samym czasie rodzice uprawiali własne gospodarstwo rolne o pow. 3.45 ha jednocześnie mój ojciec pracował na pracy państwowej . Mama uległa wypadkowi podczas którego zginął dziadek.W wyniku tego wypadku mamie amputowali pierś i otrzymała 3 grupę inwalidzką . Przez jakiś czas jeszcze rodzice starali się uprawiać gospodarstwo , ja z bratem pomagaliśmy .W wyniku pogorszenia stanu zdrowia i śmierci brata mama była zmuszona zdać gospodarstwo na skarb państwa ,dlatego wujek darował swoją część po rodzicach mojej mamie w wyniku czego mama zdała obydwa gospodarstwa o łącznej powierzchni 6,58 ha. na skarb państwa w zamian za jedną rentę . Obydwa gospodarstwa posiadały osobne księgi wieczyste.Mama odzyskała zwrot dożywotki tylko ze swojego gospodarstwa.
Czy ja jako wnuk mogę liczyć na zwrot dożywotki z drugiego gospodarstwa po moich dziadkach ?

Czy moja mama mogła zdać dwa gospodarstwa w zamian za rentę w tym jedno po dziadkach , które tak naprawdę nie miało przeprowadzonego postępowania spadkowego po śmierci moich dziadków ?

Powrót