Zwrot fotelu i pomniejszona kwota

• Autor wątku Autor wątku liet1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

liet1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, kupiłem tydzień temu fotel, ale okazał się, że ma wady i chciałem go oddał, bo mam 14dni na zwrot towaru i poinformowałem o tym sprzedawce, napisał mi, że "Zwrot zostanie pomniejszony o części zużywalne fotela, tj. siłownik, zestaw montażowy i kółka." odnosząc się do tego punktu w regulaminie
9.Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy.
Czy może tak zrobić i oddać pomniejszona kwotę?

A czy musze zwracac silownik,kolka i zestaw montazowy skoro i tak musze za niego zaplacic?

Tak mi napisali ze kwota zostanie zmniejszona o te rzeczy czyli 90zl.

"Towar zwracany musi być kompletny i nieuszkodzony. Nie może nosić śladów używalności świadczących o innym wykorzystaniu produktu niż tylko do celów jego sprawdzenia. Prosimy o zwrot w oryginalnym kartonie.

Siłownik, kółka i zestaw montażowy po zamontowaniu w fotelu nosi już ślady używalności."

Ostatnia edycja:
liet1 napisał:
Nie może nosić śladów używalności świadczących o innym wykorzystaniu produktu niż tylko do celów jego sprawdzenia.
I tak go własnie wykorzystałeś. Odliczenie będzie bezpodstawne.

W takim razie jutro do nich zadzownie i im to powiem a co mogę zrobić jeśli i tak nie będą chcieli zwrócić tych pieniędzy?

liet1 napisał:
a co mogę zrobić jeśli i tak nie będą chcieli zwrócić tych pieniędzy?
Poprosisz o interwencję rzecznika konsumentów, lub skierujesz pozew do sądu.
Po co masz do nich dzwonić? Odstąp formalnie od umowy i odeślij towar.

Powrót