Zwrot Funduszu Alimentacyjnego po wydaniu decyzji.

• Autor wątku Autor wątku Basia199
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Basia199

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Od kilku lat pobieram alimenty w wysokości 350zł, które nie są płacone przez biologicznego ojca. Jak co roku składam wniosek do MOPSu, który wydaje decyzje o przyznanie mi tych świadczeń, ponieważ cały czas kontynuuje naukę. Jak twierdzi MOPS do wniosku muszę wliczyć mamę i jej męża (ojczyma) oraz przedstawić jego dochody i majątek. W tym roku Pani poinformowała mnie, że muszę oddać pieniądze za poprzedni rok wraz z odsetkami, ponieważ okazało się, że przekroczyłam dochód!
Moje pytanie brzmi: czy we wniosku muszę wliczać ojczyma i przedstawiać jego dochód mimo, że nie mieszkamy razem i nie mamy wspólnego pokrewieństwa? czy muszę oddać te pieniądze mimo, że została wydana decyzja? Czy w tej sprawie wina leży po stronie MOPSu?

Ostatnia edycja:
Nie podjęłam żadnej pracy, dlatego jestem z tej informacji bardzo zaskoczona.

ok, edytowałaś post.
zapomniałaś więc powiadomić MOPS o zamążpójściu mamy?

Basia199 napisał:
Moje pytanie brzmi: czy we wniosku muszę wliczać ojczyma i przedstawiać jego dochód mimo, że nie mieszkamy razem i nie mamy wspólnego pokrewieństwa?
tak

MOPS wie o zamążpójsciu mamy dlatego każe mi wliczać ojczyma jako członka rodziny i podać jego dochody i majątek.

W takim razie skoro pracownik MOPSu wydał decyzje to musiał ją wydać na jakiejś podstawie. Musiał mieć komplet zgodnych dokumentów i obliczenia, które świadczyły, że nie przekraczam 725zł. Dziwne, że dopiero po roku czasu, gdy kończył się termin decyzji okazało się, że przekroczyłam dochód. Czy to nie jest wina pracownika MOPSu? i czy można starać się o umorzenie długu?

nic z tego nie rozumiem
jak MOPS wydawał decyzję wiedział, że mama jest mężatką ? Czy mama wyszła za mąż po wydaniu decyzji przyznającej świadczenia z FA ?

MOPS jest poinformowany o małżeństwie mojej mamy. Są złożone wszystkie dokumenty o dochodach moje, mamy, ojczyma, gdyż mamy wspólny dochód rodzinny. Po ponad roku czasu dowiedziałam się od urzędnika, że przyznane mi świadczenie jest niesłuszne gdyż przekroczyłam limit 725zł i będę musiała to oddać. Kto jest odpowiedzialny za ten błąd w obliczeniach? w końcu to urzędnik wydał decyzje i czy to on nie jest odpowiedzialny?

rozumiesz pytanie, które zadałam w #7?

jak MOPS wydawał decyzję wiedział, że mama jest mężatką ?
TAK, wiedział.
Czy mama wyszła za mąż po wydaniu decyzji przyznającej świadczenia z FA ?
Wyszła za mąż przed wydaniem decyzji.

tzn. składając wniosek (rok temu) wpisałaś w skład rodziny siebie, mamę i ojczyma a MOPS wydał decyzję mimo braku zaświadczenia o jego dochodach?

Tak, rok temu złożyłam wniosek w którym był wpisany ojczym, mama i ja. Wszystkie dokumenty o dochodach również były złożone.

Powrót