Zwrot jednego z kilku przedmiotów z jednej aukcji

• Autor wątku Autor wątku wkexe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wkexe

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Na znanym portalu aukcyjnym zakupiłem sprzęt elektroniczny za kwotę (by się dobrze liczyło) 3000 zł, do którego miały być gratisy o wartości około 200 zł. Po otrzymaniu paczki, okazało się, że na rachunku, który otrzymałem (faktura imienna, ale na zwykłego konsumenta, nie firma) są te owe "gratisy" nabite, czyli w sumie wyglądało to tak: 2950 zł urządzenie + gratisy (w sumie) 50 zł (abstrahując, że miały być za 200 zł) - czyli nawet nie po 1 zł za sztukę czy coś w tym stylu, tylko jak się okazało normalna pełna kwota, za tyle je można kupić w owym sklepie jak ktoś ma na to ochotę. Dodatkowo, po krótkim sprawdzeniu, okazało się, że gratisy za 50 zł warte są w innych sklepach w normalnej cenie w sumie około 20 zł.

I teraz chciałbym te "gratisy" zwrócić, ponieważ są one naprawdę marnej jakości. Czy jest możliwość zwrotu jednego z kilku przedmiotów z tej samej aukcji w ciągu 14 dni? Sprzęt kupiony przez dodanie do koszyka na znanym portalu aukcyjnym, zapłata bezpośrednio z systemu płatniczego tego portalu, "szybkim" przelewem.

Czy jest możliwość zwrotu jednego z kilku przedmiotów z tej samej aukcji w ciągu 14 dni?
Formalnie to nie, bo prawo mówi o odstępowaniu od umowy, a nie o zmianie czy częściowemu odstąpieniu. Ja bym jednak się zastanowił czy nie zażądać zwrotu tych 50 zł skoro to miało być gratis = za darmo.

Aha, ok. Dziękuję w takim razie za odpowiedź. Pozdrawiam ;)

Powrót