Zwrot kaucji wpłaconej przez zmarłego najemcę

• Autor wątku Autor wątku nostu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nostu

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam. Opiszę sytuację chronologicznie. W 2001 roku moja babcia (będąca moją rodziną zastępczą) i ja wprowadziliśmy się do mieszkania komunalnego. W tym celu Prezydent Miasta wydał decyzję o przyznaniu lokalu komunalnego babci. Ja będąc wówczas niepełnoletnią osobą nie miałem zdolności prawnych więc moja babcia została głównym najemcą lokalu. Za lokal wpłacała kaucję i spłaciła (w sumie nie wiem po co) zadłużenie czynszowe jakie było na tym lokalu Do dnia jej śmierci - 31.12.2012 - wspólnie żyliśmy i gospodarowaliśmy w w tym mieszkaniu. Po jej śmierci w 2013 roku jako osoba pełnoletnia i zameldowana na pobyt stały w tym lokalu wstąpiłem za zgodą Prezydenta Miasta w stosunek najmu tego lokalu który trwał do dziś tj. 30.04.2021. Gdy wstępowałem w stosunek najmu w w 2013 wg. wydanej decyzji Prezydenta Miasta zwolniony byłem z wpłacania nowej kaucji i zapewniano mnie że tą decyzją przejmuję wszelkie prawa i obowiązki od lokalu po babci. Czynsz i wszelkie zobowiązania opłacałem sumiennie. Natomiast dziś gdy zdawałem lokal to osoba odbierająca go nie umiała powiedzieć co stanie się teraz z kaucją wpłaconą przez babcię za lokal który ja zdałem. Zatem jak mogę teraz odzyskać kaucję którą wpłacała moja babcia? Z tego co pamiętam ja wstępowałem w stosunek najmu po babci na podstawie art. 691 KC wg. decyzji (to jeszcze ustalę). Wg. tego co wiem - skoro wstąpiłem w najem i przejąłem po zmarłej babci gospodarując z nią wspólnie ten lokal to przejąłem zarówno zobowiązania po niej (czynsz itp.) jak też i wszelkie korzyści. Proszę o pomoc.

gryffinian napisał:
Pieniądze z kaucji wchodzą w skład spadku po babci, a nie "korzyści".
No w sumie jest to logiczne - z tym że lokale komunalne nie podlegają dziedziczeniu bo nie są własnością najemcy. Więc chyba postępowanie spadkowe nie dotyczy lokalu komunalnego i spraw z nim związanych? Babcia była dla mnie ustanowioną rodziną zastępczą więc ja wstąpiłem w stosunek najmu na podstawie art 691 KC.
Czy zatem nie należy się mnie zwrot kaucji? Babcia miała dwójkę dzieci - moją mamę i brata mojej mamy. Czy zatem abym ja odzyskał kaucję to muszę przeprowadzić postępowanie spadkowe po babci bo inaczej kaucja za lokal należy się jedynie wstępnym po zmarłym (mojej mamie i jej bratu) ?
Po babci nie było nic do podziału - bo umierając nie zostawiła żadnego majątku - ani pieniędzy, ani nieruchomości ani żadnych rzeczy które przedstawiałyby jakąkolwiek wartość i można było je podzielić pomiędzy wstępnych do spadku.

z tym że lokale komunalne nie podlegają dziedziczeniu bo nie są własnością najemcy
Ale kaucja podlega.

Czy zatem abym ja odzyskał kaucję to muszę przeprowadzić postępowanie spadkowe po babci bo inaczej kaucja za lokal należy się jedynie wstępnym po zmarłym (mojej mamie i jej bratu) ?
Kaucja należeć się będzie spadkobiercom, którzy przyjmą spadek.

gryffinian napisał:
Ale kaucja podlega.
A czy mogę jakąś podstawę prawną poprosić - żebym mógł wiedzieć jak ten temat "ugryźć" i rozwiązać ?

Kaucja stanowiła własność (a więc majątek) zmarłej babci i nie jest ona w żaden sposób "związana" z lokalem, a jedynie jest wpłacana na poczet zabezpieczenia ewentualnych roszczeń wynajmującego z tytułu umowy najmu (art. 6 Ustawy o ochronie praw lokatorów). Poczytaj sobie o spadkach w KC od art. 922.

Powrót