N
nostu
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 42
Witam. Opiszę sytuację chronologicznie. W 2001 roku moja babcia (będąca moją rodziną zastępczą) i ja wprowadziliśmy się do mieszkania komunalnego. W tym celu Prezydent Miasta wydał decyzję o przyznaniu lokalu komunalnego babci. Ja będąc wówczas niepełnoletnią osobą nie miałem zdolności prawnych więc moja babcia została głównym najemcą lokalu. Za lokal wpłacała kaucję i spłaciła (w sumie nie wiem po co) zadłużenie czynszowe jakie było na tym lokalu Do dnia jej śmierci - 31.12.2012 - wspólnie żyliśmy i gospodarowaliśmy w w tym mieszkaniu. Po jej śmierci w 2013 roku jako osoba pełnoletnia i zameldowana na pobyt stały w tym lokalu wstąpiłem za zgodą Prezydenta Miasta w stosunek najmu tego lokalu który trwał do dziś tj. 30.04.2021. Gdy wstępowałem w stosunek najmu w w 2013 wg. wydanej decyzji Prezydenta Miasta zwolniony byłem z wpłacania nowej kaucji i zapewniano mnie że tą decyzją przejmuję wszelkie prawa i obowiązki od lokalu po babci. Czynsz i wszelkie zobowiązania opłacałem sumiennie. Natomiast dziś gdy zdawałem lokal to osoba odbierająca go nie umiała powiedzieć co stanie się teraz z kaucją wpłaconą przez babcię za lokal który ja zdałem. Zatem jak mogę teraz odzyskać kaucję którą wpłacała moja babcia? Z tego co pamiętam ja wstępowałem w stosunek najmu po babci na podstawie art. 691 KC wg. decyzji (to jeszcze ustalę). Wg. tego co wiem - skoro wstąpiłem w najem i przejąłem po zmarłej babci gospodarując z nią wspólnie ten lokal to przejąłem zarówno zobowiązania po niej (czynsz itp.) jak też i wszelkie korzyści. Proszę o pomoc.