Zwrot kaucji za mieszkanie a uszkodzenia

• Autor wątku Autor wątku roksug
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roksug

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wynajmowaliśmy z mężem mieszkanie przez rok. Kaucja w mieszkaniu wynosiła 8 tysięcy złotych - po oddaniu mieszkania nadal czekamy na kosztorys, ale właściciel już podczas oględzin powiedział, że jego zdaniem trzeba będzie wymienić kanapę, ze względu na kilka drobnych plam, które posiada, jeśli nie uda się tego wyprać, 2 szafki, które mają lekko zalane blaty oraz prawdopodobnie lodówkę ze względu na kilka małych wgniotek (poniżej 1cm, lodówka działa bezproblemowo). Czy właściciel ma prawo żądać od nas pokrycia kosztu wymiany tych sprzętów i mebli z kaucji?

Czy mogę zatrudnić rzeczoznawcę, aby wycenił rzeczywisty koszt szkód i domagać się zwrotu pozostałej części kaucji?

Czy ma prawo to ciężko jednoznacznie stwierdzić po lakonicznym opisie jednej ze stron. Trzebaby obiektywnej opinii strony trzeciej. Przy czym na początek poczekałbym na ocenę wynajmującego. Potem odniósł bym się do tego i próbował się dogadać polubownie. Czasem nie warto spędzać 2 lat latając po sądach kłócąc się o jakieś niewielkie kwoty.

Mam nadzieję, że jest sporządzona bogata dokumentacja zdjęciowa. Bo ona w razie czego będzie mogła być podstawą oceny przez sąd oraz zeznania stron.

Rzeczoznawca oczywiście też jest ok, tylko nie wiem czy Polska dysponuje kanapoznawcami, mebloznawcami i AGD znawcami w jednej osobie i czy koszt jest warty zachodu. Sąd i tak powoła biegłego, jeśli będzie potrzeba aż tak głęboko to badać.

Najprościej będzie, jak najemca załatwi we własnym zakresie czyszczenie brudnych mebli, naprawę mebli (wymianę zalanych płyt - bo jeżeli widać "zalanie", to znaczy, że płyta jest napuchnięta, a więc nieodwracalnie uszkodzona), a także naprawi uszkodzony sprzęt AGD. I wtedy wynajmujący nie będzie miał powodu, żeby potrącać z kaucji.

Powrót