Zwrot komputera. Jak to zrobić?

• Autor wątku Autor wątku morsik84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morsik84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Moja znajoma zakupiła ostatnio komputer. Niestety po trzech dniach użytkowania zepsuła się płyta główna. Znajoma oddała komputer do naprawy i czekała na naprawę aż 30 dni. W końcu dostała komputer i dokument z adnotacją, że wymieniono płytę główną. Co się okazało, po podłączeniu komputer dalej nie działał. Wtedy znajoma zawołała mnie. Rozkręciłem komputer i stwierdziłem, że numer seryjny płyty jest taki sam jak na pierwszej gwarancji, co oznacza, że komputer żadnej płyty wymienianej nie miał i został oddany w takim samym stanie jak został dostarczony do serwisu. Znajoma wobec tego chciałaby oddać komputer i odzyskać za niego zwrot pieniędzy. Czy jest to możliwe? Jeśli tak to na podstawie jakiego przepisu prawnego? Dzięki z góry.

Z tego co wiem, bo tez jestem w trakcie takiej sprawy to powinna napisać pismo do sprzedawcy powołując się na art.8 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o
zmianie kodeksu cywilnego (Dz.U. Nr 141, poz. 1176)

Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że to najlepsza opcja.

Nie można oddać komputera - to dobra wola sprzedawcy, reklamować na podstawie w/w ustawy

[cytat="admi"]Nie można oddać komputera - to dobra wola sprzedawcy, reklamować na podstawie w/w ustawy[/cytat]
Dlaczego nie?

http://www.pcworld.pl/artykuly/4723.html
[cytat:333jdqm6]
Nigdy nie kupujcie komputera czy procesora, którego nie można oddać. Jeśli macie jakiekolwiek podejrzenia, dokładnie sprawdźcie komputer przed upływem terminu zwrotu.
[/cytat:333jdqm6]

To jest tylko dobra wola sprzedawcy. Nikt mu nie broni budować swojej dobrej marki przez możliwość zwrócenia towaru, ale kazać też nikt nie może.
Zresztą, ten artykuł wprowadza zamieszanie: jeśli otrzymany procesor nie jest takim jaki miał być, to na podstawie niezgodności towaru z umową można "oddać" i wtedy powinni wydać odpowiedni.

Powrót