Zwrot koszów Pojazdu zastępczego

• Autor wątku Autor wątku martink
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martink

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam, miałem szkodę z OC sprawcy, ubezpieczyciel PZU zwróciło mi za technologiczny czas naprawy tj 3 dni plus jeden dzień ( wydanie i przyjecie samochodu ) Z samochodu zastepczego korzystałem 11 dni , ponieważ oczekiwanie na częsci wynosiło 3 dni oraz w między czasie były dwie soboty i niedziele, samochód nie mógł w tym czasie zarabiać ( działalność gospodarcza ) udokumentowałem im fakturami za wynajem oraz że miałem zalecenia na te 11 dni z klientami, czy należy mi sie zwrot za te 11 dni ?

W mojej ocenie należy Ci się zwrot za 11 dni. Pamiętaj często jest tak, że TU wmawiają, że w dalszym ciągu nie udowodniłeś konieczności wynajmu auta zastępczego, jednak dla Sądu w wielu przypadkach dokumenty przedłożone w postępowaniu likwidacyjnym są wystarczające. Pomyśl o tym czy jest jakiś ślad dowodowy, że na części trzeba było czekać 3 dni? Jaka notatka zakładu naprawczego albo wymiana korespondencji z dostawcą części (mailowa)?

Idź do warsztatu i poproś o arkusz naprawy pojazdu w którym zostaną rozpisane czynności takie jak przyjęcie do warsztatu, rozpoczęcie naprawy, zamówienie części (może mają to na piśmie, więc warto dołączyć dowód zamówienia), dzień w którym części przyszły (może masz fv lub jakiś rachunek z datą za części?) i dzień w którym naprawa się skończyła. Jeśli dobrze to udowodnisz TU powinno zwrócić Ci pieniądze, jeśli tego nie zrobi pozostanie Ci jedynie sąd.

Witam. Jak wyjaśniła się sytuacja? Może ktoś miał podobną. Nie zakładam nowego tematu bo identyczna sprawa. Szkoda z OC Sprawcy, uszkodzony zderzak, auto w leasingu. Naprawa bezgotówkowa w salonie, przewidywany czas naprawy 7-9 dni. Auto podstawione w środę do serwisu, w tym samym momencie odbiór auta zastępczego. Wedle ubezpieczyciela technologiczny czas naprawy 2dni. Wypożyczalnia już nalicza mi opłaty za kolejne doby, bo na tyle tylko dostali zgodę od ubezpieczyciela. Co w takiej sytuacji?

Witam, podaję link do artykułu na temat zwrotu kosztów najmu pojazdu zastępczego, będącego następstwem szkody w ruchu drogowym objętym obowiązkowym ubezpieczeniem OC, znajdującego się na stronie Rzecznika Finansowego, artykuł powinien rozwiać większość wątpliwości na ten temat, w artykule znajdują się również odnośniki do orzeczeń sądowych, na podstawie których artykuł został oparty, także miłego czytania.

Urszula Borowiecka - Najem pojazdu zastępczego w przypadku umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w świetle orzecznictwa sądów powszechnych - Monitor Ubezpieczeniowy nr 43 - wrzesień 2010

Powrót