Zwrot kosztów badania lekarskiego i psychotestów

• Autor wątku Autor wątku wadasdtwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wadasdtwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry, mój obecny pracodawca gdy powiedziałem o wypowiedzeniu próbuje mnie szantażować zwrotem kosztów badania lekarskiego i psychotestów i z tego co zrozumiałem za ubrania robocze. Jestem na umowie zlecenie. Powiedziano mi, że po 6 miesiącach nie byłoby takich konsekwencji, jestem 2 miesiąc. Czy to prawda?
Dziękuję za porady.

Ostatnia edycja:
To powinno być uregulowane w umowie zlecenia , jeżeli brak jest odpowiednich zapisów to jest to nieprawidłowe - jak potrąci pozostanie sad

Możesz mu powiedzieć ze Ty w takim razie wystapisz do sadu o uznanie umowy zlecenia za umowe o prace - ciekawe co powie

podpisywałem wiele papierów które pobieżnie przeglądałem (poganiał mnie, że potem będę czytał bo to było w trakcie szkolenia..), ale nie przypominam sobie aby było tam coś na ten temat. Na samej umowie zleceniu nie ma o tym ani słowa. Będę się pytał o pokazanie mi tych dokumentów z moim podpisem gdzie jest mowa o czymś takim, jeśli nie pokaże mi takich dokumentów to znaczy, że niczego mi nie może potrącać? Jak się dowiem czy mi odjął od wypłaty w ogóle (to jest pośrednik pracy, przelewy przychodzą na konto).

Ostatnia edycja:
jeszcze dodam, że to jak mnie traktuje ten przedstawiciel tej firmy-pośrednika gdy się zgłosiłem o wypowiedzenie to jest szok. Szantażowanie, gburostwo typu, ty mi nie idziesz na rękę ja to czemu ja mam tobie iść (po pytaniu o możliwość wypowiedzenia za porozumieniem stron) no i gadanie, że jakie to oni koszty przeze mnie ponoszą... z tego co mówił, chce mi potrącić dwie dniówki (?!) co to za cyrk... Nie wiem czy mam ochotę jeździć z tym po sądach w końcu to były 2 miesiące pracy i to niepełny etat godzinami

Ostatnia edycja:
No to nie jeździj po sądach,niech Ci potrąci za co tylko uważa i załatwione.

O żadnym etacie nie ma mowy, bo podpisałeś umowę zlecenia.
Wszystko jednak wskazuje na to, że doszło do powstania stosunku pracy i faktycznie powinna być zawarta umowa o pracę, a nie umowa zlecenia. Skłaniałbym się do tego, co napisała cologniola.

Powrót