Zwrot kosztów dostawy przy zakupach na allegro

• Autor wątku Autor wątku kacperos68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacperos68

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
w związku z nowym prawem konsumenckim mam pytanie:
Jeśli sprzedałem na allegro używaną komodę za 100zł, a koszt wysyłki był 120zł ,to jeśli nabywcy się nie spodoba i mi odeśle tą komodę muszę mu zwrócić 220zł? Dodam, że najtańsza opcja dostawy była 0zł -odbiór osobisty, a więc zgodnie z art.33 nie muszę mu zwracać za przesyłkę.

loco1 napisał:
Sprzedałeś jako przedsiębiorca konsumentowi?

Chwilowo pomijając pytanie loco1;

Czy "sposób dostarczenia rzeczy konsumentowi" równa się "odbiór osobisty"?

To ustawa o ochronie praw konsumenta odnosi się tylko do recacji przedsiębiorca-konument, a nie sprzedający-kupujący? Odnośnie pytania od arturoooo to na allegro można zaznaczyć wiele opcji dostawy między innymi odbiór osobisty. Nie widzę w tym nic dziwnego bo sam wielokrotnie korzystałem z tej opcji przy zakupach.

W moim przypadku to dobrze, ale jak mam być szczery to dziwi mnie to. Czyli jak kupię coś od osoby prywatnej, a nie od przedsiębiorcy to z prośbą do Pana Boga.

kacperos68 napisał:
Odnośnie pytania od arturoooo to na allegro można zaznaczyć wiele opcji dostawy między innymi odbiór osobisty. Nie widzę w tym nic dziwnego bo sam wielokrotnie korzystałem z tej opcji przy zakupach.

:brawo:

Oczywiście o zwrot pieniędzy za towar + koszty wysyłki, jeśli towar nie przypadnie mi do gustu.

Chyba tracę czas.
Baw się dobrze i powodzenia.
PS. Swoją drogą ciekawe jak by to wyglądało gdybym był przedsiębiorcą, ale o to trzebaby zapytać prawnika :).

Powrót