Zwrot kosztów postępowania egzekucyjnego a odsetki

• Autor wątku Autor wątku kogucik933
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kogucik933

kogucik933

Zbanowany
Odpowiedzi
116
Witam,

Klauzula wykonalności w mojej sprawie została uchylona przez sąd. Postępowanie zostało umorzone, natomiast komornik zajął wyimaginowany dług z wynagrodzenia.

W chwili obecnej przygotowuję pismo do komornika o zwrot kosztów postępowania egzekucyjnego. Czy od kosztów nalicza się odsetki ustawowe od dnia wydania uchylenia lub od dnia, kiedy komornik dowiedział się o uchyleniu?

Będę wdzięczny na wszelkie podpowiedzi, nakierowanie na sprawę lub przepisy.

A dlaczego komornik ma zwracać swoje wynagrodzenie, skoro nie jest winowajcą ?

W jednym z postanowień w sekcji uzasadnienie, jakie otrzymałem od komornika jest zapisane:
"Powyższe koszty postępowania zostały zapłacone do kwoty 239,22zł. Wierzycielowi przekazano kwotę 237,80zł."

W ostatniej odpowiedzi na moją korespondencję komornik zapisał "wzywam Pana XYZ do wskazania numeru konta, na które komorni zwróci pobraną opłatę egzekucyjną wyegzekwowaną uprzednio od dłużnika w kwocie 239,22zł."

Zwraca część, która pokryła jego koszty. Zaspokojenie wierzyciela to inna sprawa.

Skoro piszesz, że dług był wyimaginowany ... a co do tego komornikowi, który pracę wykonał.
Zasadności badać nie może, jeśli wszczęta była ja należy to błędu nie popełnił.
Postanowił zwrócić - ok. Ale powinien zwrócić wierzyciel jedną i drugą kwotę.
Nie wiem czego jeszcze nie piszesz.

Uogólniając do samych kosztów, jeśli stanowią podstawę egzekucji, odsetek się nie dolicza.

Ostatnia edycja:
Lubisz nabijać posty.

Zadałem pytanie, czy od powyższej kwoty należą się odsetki ustawowe i jeżeli tak to od jakiego terminu licząc.

Nie, nie lubię.
Odpowiedziałem już.
Nie wiem czy komornik zwraca bo chce, czy został zobowiązany.

Komornik nigdy nie zwraca bo chce. Czynności swe podejmuje ze względu na postanowienia, wyroki lub inne orzeczenia, działa z kwitu na kwit.

Został zobowiązany uchyleniem postanowienia na podstawie którego działał. Czy od zajętych kosztów postępowania egzekucyjnego należą mi się odsetki ustawowe od dnia uchylenia lub od dnia przyjęcia przez komornika wiadomości o uchyleniu?

Jeśli nie wiesz jak działa komornik, to nie pisz bzdur że nigdy nie zwraca bo chce ale jak musi.
Bo nie jest tak jak twierdzisz.
Tyle mam do "napisania"

Powrót