Zwrot kosztów postępowania przed WSA

• Autor wątku Autor wątku landelijk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
L

landelijk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Sprawę wygrałem w WSA z organem II instancji. W trakcie składania skargi wnosiłem o zwrot kosztów, sąd to uznał i w opisie wyroku zobowiązał organ do pokrycia zwrotu kosztów ( opłata 100zł za wniesienie skargi, która uregulowałem). Kiedy urząd powinien zwrócić mi tę kwotę? Ile ma na to czasu, czy powinienem przedsięwziąć jeszcze jakieś kroki gwoli formalności?

Gdy orzeczenie stanie sie prawomocne, wtedy akta sad zwraca do organu - to moze pan ustalic emailem z sekretariatem WSA

I wtedy nalezy sie do organu zwrocic wskazujac numer rachunku bankowego tytulem zwrotu zasadzonych kosztow

Dziękuję. Rozumiem, że bez mojego zwracania się do organu, ten może nie podnieść tematu z własnej inicjatywy i sprawa się przedawni?

landelijk napisał:
ten może nie podnieść tematu z własnej inicjatywy

Różnie to bywa. kiedyś otrzymałem z organu pismo wraz z pełnomocnictwem radcy prawnego w sprawie wyroku WSA, gdzie zasądzono zwrot kosztów :)

Osobiście nie chce mi się czekać na organ, bo to oznacza również udanie się na pocztę, aby odebrać polecony z organu, więc "dbam o swoje zawczasu" : )

Powiem tak, nie spieszy mi się przypominac o sobie;) Zastanawiam się jednak czy taka "należność" po stronie organu może się przedawnić i jak wygląda to z odsetkami.
Dziękuję za odpowiedź.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót