Zwrot kosztów postępowania

• Autor wątku Autor wątku Colza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Colza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Złożylem do WSA wniosek o wymierzenie grzywny organowi. We wniosku tym wnosiłem także o zasądzenie kosztów postępowania.

Sąd przychylił się do mojego wniosku i wymierzył grzywnę organowi, jednak w treści postanowienia nie ma nic na temat kosztów postępowania.

Czy samo postanowienie wymierzajcace grzywnę (uznające mój wniosek) jest podstawą do wystąpienia do organu o zwrot wpisu sądowego, którego dokonałem przy składaniu wniosku?

Colza napisał:
jednak w treści postanowienia nie ma nic na temat kosztów postępowania.

Trzeba wniesc do WSA o uzupelnienie tresci Postanowienia, skoro wniosek byl zlozony

W jakiej formie ma być to wniesienie? Zwykłe pismo czy ma mieć to formę zażalenia na postanowienie?
Czy obowiązuje mnie jakiś termin w przypadku zwykłego pisma?
I pytanie najważniejsze czy od tego pisma też będę musiał uiścić wpis sądowy?

[FONT=&quot]Termin podany w pouczeniu otrzymanego orzeczenia. Bez wpisu
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Do[/FONT]
[FONT=&quot]Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego[/FONT]
<adres>

[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]Skarżący[/FONT][FONT=&quot]: <dane>
[/FONT]

[FONT=&quot]Organ[/FONT][FONT=&quot]:
[/FONT]

<sygn akt>

[FONT=&quot]WNIOSEK
o uzupełnienie orzeczenia[/FONT]
[FONT=&quot]

[/FONT]

[FONT=&quot]Na podstawie art. 157 § 1 w związku z art. 166, art. 201. § 1, art. 209, ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) wnoszę o uzupełnienie Postanowienia <sygn> z dnia <data>, w przedmiocie kosztów postępowania, ponieważ taki wniosek zawarty był w treści skargi, a brakuje odpowiednich zapisów w treści Postanowienia.

[/FONT]
[FONT=&quot]

<podpis>
[/FONT]

[FONT=&quot]
Załącznik:
1. odpis wniosku

[/FONT]

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc. Wniosek złożony. Swoją drogą to dziwne, że Sąd w tak nieskomplikowanej sprawie pomija sprawę zasądzenia kosztów .

To zależy czy dopilnowałeś formalności. jeżeli składałeś wniosek na podstawie art 200 ppsa i nie wykazałeś tych kosztów, to i tak może być

Powrót