Zwrot kosztów reklamacji - czy dotyczy też zwrotu kolejnych listów poleconych?

• Autor wątku Autor wątku LambdaLambda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LambdaLambda

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Składałem 3 tygodnie temu reklamację z rękojmi. Nie otrzymałem od sprzedającego odpowiedzi, zatem zamierzam wysłać list z potwierdzeniem odbioru wyznaczając dodatkowe 14 dni na wypełnienie zobowiązania, po którym - w razie bezskuteczności - nabędę prawo do odstąpienia od umowy.

No i tutaj moje pytanie - w pierwotnym piśmie reklamacyjnym żądałem oprócz wymiany rzeczy na wolną od wad zwrotu kosztów wysłania jej do sprzedawcy na podany numer konta. Czy teraz, w tym piśmie z wyznaczeniem dodatkowego terminu, mogę doliczyć koszty tegoż listy ZPO do kosztów, których zwrotu będę żądał od sprzedawcy? Czyli dorzucić taką formułkę:

Na podstawie art. 5615 k.c. uznali Państwo moje żądanie reklamacyjne. Proszę o wykonanie określonego w moim piśmie reklamacyjnym z dnia 26.06.2017r. żądania tj. wymiany towaru na nowy oraz zwrotu poniesionych przeze mnie w toku reklamacji kosztów, tj.: 16,99zł za dostarczenie wadliwego towaru oraz 7,80zł jako koszt niniejszego listu poleconego z potwierdzeniem odbioru, łącznie 24,79zł, na numer konta: XXX Wyznaczam dodatkowy termin 14 dni na wykonanie ww. zobowiązań, w razie bezskutecznego upływu tego terminu nabędę uprawnienie do odstąpienia od umowy.

Czy mam prawo w ten sposób domagać się tego zwrotu, czy ten list polecony już do zwrotów się nie wlicza i nie mogę go teraz dodać?

Nie ulega wątpliwości, iż w związku z brakiem odpowiedzi w terminie 14 dni reklamacja z mocy prawa została uznana za zasadną.

Co do Twojego żądania zwrotu kosztów za wysyłkę wadliwego towaru - jest to poprawne działanie, sprzedawca jest zobowiązania do pokrycia w/w kosztów. Jednak z punktu widzenia zwrotu pieniędzy za kolejne pismo wysłane przez Ciebie listem poleconym prawo tej kwestii nie reguluje wprost.

LambdaLambda napisał:
... wyznaczając dodatkowe 14 dni na wypełnienie zobowiązania, po którym - w razie bezskuteczności - nabędę prawo do odstąpienia od umowy.

Na jakiej podstawie prawnej nabędziesz prawo do odstąpienia od umowy ?

Dziękuję za odpowiedź. Co do podstawy prawnej nabycia prawa do odstąpienia, na podstawie Art, 491 § 1:

Jeżeli jedna ze stron dopuszcza się zwłoki w wykonaniu zobowiązania z umowy wzajemnej, druga strona może wyznaczyć jej odpowiedni dodatkowy termin do wykonania z zagrożeniem, iż w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będzie uprawniona do odstąpienia od umowy. Może również bądź bez wyznaczenia terminu dodatkowego, bądź też po jego bezskutecznym upływie żądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki.

Znalazłem kiedyś w jednym poradniku na forum, że należy dołączać tę formułkę o odstąpieniu w razie upływu 14 dni więc tak robię - nie ma to tutaj zastosowania?

Powrót