L
LambdaLambda
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 150
Składałem 3 tygodnie temu reklamację z rękojmi. Nie otrzymałem od sprzedającego odpowiedzi, zatem zamierzam wysłać list z potwierdzeniem odbioru wyznaczając dodatkowe 14 dni na wypełnienie zobowiązania, po którym - w razie bezskuteczności - nabędę prawo do odstąpienia od umowy.
No i tutaj moje pytanie - w pierwotnym piśmie reklamacyjnym żądałem oprócz wymiany rzeczy na wolną od wad zwrotu kosztów wysłania jej do sprzedawcy na podany numer konta. Czy teraz, w tym piśmie z wyznaczeniem dodatkowego terminu, mogę doliczyć koszty tegoż listy ZPO do kosztów, których zwrotu będę żądał od sprzedawcy? Czyli dorzucić taką formułkę:
Czy mam prawo w ten sposób domagać się tego zwrotu, czy ten list polecony już do zwrotów się nie wlicza i nie mogę go teraz dodać?
No i tutaj moje pytanie - w pierwotnym piśmie reklamacyjnym żądałem oprócz wymiany rzeczy na wolną od wad zwrotu kosztów wysłania jej do sprzedawcy na podany numer konta. Czy teraz, w tym piśmie z wyznaczeniem dodatkowego terminu, mogę doliczyć koszty tegoż listy ZPO do kosztów, których zwrotu będę żądał od sprzedawcy? Czyli dorzucić taką formułkę:
Na podstawie art. 5615 k.c. uznali Państwo moje żądanie reklamacyjne. Proszę o wykonanie określonego w moim piśmie reklamacyjnym z dnia 26.06.2017r. żądania tj. wymiany towaru na nowy oraz zwrotu poniesionych przeze mnie w toku reklamacji kosztów, tj.: 16,99zł za dostarczenie wadliwego towaru oraz 7,80zł jako koszt niniejszego listu poleconego z potwierdzeniem odbioru, łącznie 24,79zł, na numer konta: XXX Wyznaczam dodatkowy termin 14 dni na wykonanie ww. zobowiązań, w razie bezskutecznego upływu tego terminu nabędę uprawnienie do odstąpienia od umowy.
Czy mam prawo w ten sposób domagać się tego zwrotu, czy ten list polecony już do zwrotów się nie wlicza i nie mogę go teraz dodać?