Zwrot kosztów sądowych - ponaglenie

• Autor wątku Autor wątku vais
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vais

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Jeśli umieściłam wątek w nieodpowiednim dziale prosiłabym o przeniesienie, przepraszam :)

Pod koniec lutego zakończyła się sprawa (wyrok prawomocny) o znieważenie, którą wniosłam ja. Zakończyła się pomyślnie lecz do rzeczy. Oskarżony ma zapłacić pieniążki na koszt państwa i mi ma oddać za koszty sądowe czyli 300zł. Wyrok jak już wspomniałam jest prawomocny, pismo na pewno też już dostał, bo od lutego minęło trochę czasu. Moje pytanie do Państwa brzmi: Czy mogę jakoś ponaglić oskarżonego aby wypłacic mi pieniądze powiedzmy w ciągu 7 dni? Jeśli tak to co muszę zrobić? Jestem w ciezkiej sytuacji, bo nie pracuję od 2 tygodni a muszę w tym miesiącu zapłacić czesne za studia. Proszę o odpowiedz. Dziekuje

Witam

Jeśli ma Pani wyrok oparzony klauzulą wykonalności ( jeśli nie to trzeba o nią wystąpić do sądu koszt 6 zł), to można iść do komornika -co niestety kosztuje - na początek około 80 zł.
Żeby nie angażować dodatkowych środków warto zatem wzywać do zapłaty tej kwoty. Można wyznaczyć nawet termin krótszy na 7 dni i podać nr rachunku na który ma być wpłacona kwota.

Dziękuję za odpowiedź.
Żeby nie angażować dodatkowych środków warto zatem wzywać do zapłaty tej kwoty. Można wyznaczyć nawet termin krótszy na 7 dni i podać nr rachunku na który ma być wpłacona kwota.

Przez to rozumiem, że muszę napisać pismo (wzory są dostępne w internecie) i właśnie, co dalej? Mam je wystosować bezpośrednio do oskarżonego czy muszę przedłożyć pismo w sądzie na dziennik? Prosiłabym o odp.

vais napisał:
Mam je wystosować bezpośrednio do oskarżonego
Bezpośrednio - wyślij za potwierdzeniem odbioru.
Dlaczego oskarżony, jak zamieszczasz w prawie cywilnym?

Przepraszam korf, mój błąd.

Czy w owym piśmie muszę powołać się na jakiś paragraf? jeśli tak to jaki?

Powrót