Zwrot kosztów za badania na stażu

• Autor wątku Autor wątku OliwiaAgnieszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OliwiaAgnieszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, od 1września zaczęłam staż z pup. Fakt że sama sobie ten staż załatwiłam i pracodawca złożył papiery że chce mnie przyjąć na staż. I doszło do badań do książeczki sanepidowskiej, nie dostałam żadnego skierowania tylko od pracodawcy na kartce zapisaną placówkę do której muszę się udać. Po zrobionych badaniach przynoszę książeczkę i pracodawca ją schował do schowka u siebie i wszystko okej. Nie chciałam robić żadnych awantur, bo była miła atmosfera, ale z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. I usłyszałam że mogę starać sie o zwrot za owe badania lekarskie. Ale czy dam rade skoro nie dostałam skierowania ? Oczywiście trzymam wszystkie faktury i paragony za badania.

OliwiaAgnieszka napisał:
I usłyszałam że mogę starać sie o zwrot za owe badania lekarskie. Ale czy dam rade skoro nie dostałam skierowania ? Oczywiście trzymam wszystkie faktury i paragony za badania.
A pytała Pani pracodawcę o zwrot kosztów tych badań?
Wstępne badania lekarskie przed stażem dokonuje się albo na koszt PUP albo jeśli PUP nie finansuje z jakiś względów badań - na koszt organizatora stażu. W celu przeprowadzenia badań pracodawca(organizator stażu) określa w skierowaniu stanowisko pracy oraz ewentualne szczególne warunki jego odbywania. Na tej podstawie lekarz medycyny pracy stwierdza rodzaj badań, aby móc wydać ostateczne skierowanie.
Wyrobiła Pani książeczkę do celów sanitarno-epidemiologicznych, ale co z podstawową wizytą u lekarza profilaktyka, który na podstawie wyników badań określonych w książeczce może w ogóle stwierdzić zdolność do podjęcia pracy na stanowisku?

Powrót