Zwrot kosztów.

• Autor wątku Autor wątku fad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry chciałbym zaczerpnąć takiej informacji, a mianowicie w mieszkaniu które kupiłem od dewelopera rok temu została wymieniona cała stolarka okienna ponieważ była wadliwa. Cały koszt wymiany pokrył deweloper. Po wymianie okien okazało się że nie pasują wcześniej zamontowane moskitiery oraz rolety i plisy. Należało je trochę przerobić (poskracać) oraz na nowo zamontować. Zrobiła mi to firma u której wcześniej zamawiałem owe produkty. Deweloper nie poczuwał się aby moskitiery, rolety i plisy dopasować we własnym zakresie do nowej stolarki okiennej. Moje pytanie brzmi czy mogę od firmy deweloperskiej domagać się zwrotu ww. kosztów.

Tak, możesz żądać zwrotu kosztów. Mówi o tym ten pkt. Kodeksu cywilnego:

Art. 566. § 1. Jeżeli z powodu wady fizycznej rzeczy sprzedanej kupujący złożył oświadczenie o odstąpieniu od umowy albo obniżeniu ceny, może on żądać naprawienia szkody, którą poniósł przez to, że zawarł umowę, nie wiedząc o istnieniu wady, choćby szkoda była następstwem okoliczności, za które sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności, a w szczególności może żądać zwrotu kosztów zawarcia umowy, kosztów odebrania, przewozu, przechowania i ubezpieczenia rzeczy oraz zwrotu dokonanych nakładów w takim zakresie, w jakim nie odniósł korzyści z tych nakładów. Nie uchybia to przepisom o obowiązku naprawienia szkody na zasadach ogólnych.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio w razie dostarczenia rzeczy wolnej od wad zamiast rzeczy wadliwej albo usunięcia wady przez sprzedawcę.

Nie poniosłeś szkody jako tako (jak np. przy zalaniu czy coś takiego) fizycznie, ale szkodą, która była spowodowana z nieprawidłowością okien jest konieczność dostosowania zakupionych rolet/moskitier do nowego wymiaru okna.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc sprawa załatwiona pozytywnie.
Przy okazji chciałbym pociągnąć temat niby taki sam ale z innymi datami, znajomi mieszkanie zakupili w 2012 roku, okna (jak w moim przypadku) wymienione w tym roku. Podobno art 566 KC (na który Ja się powoływałem) nie jest w tym momencie zasadny ponieważ zakup był przed 2014 rokiem gdzie były jakieś zmiany. Jedna z osób podpowiedziała znajomym aby powoływali się na art 471 KC. Czy ma rację?

Powrót