zwrot nadpłaty

• Autor wątku Autor wątku fibiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fibiak

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam. Sytuacja wygląda następująco: po śmierci dłużnika alimentacyjnego bank przesyłał komornikowi pieniądze-bo pewnie było zlecenie stałe i środki na koncie- a ten przesyłał do wierzyciela przez 2 mieś. Teraz po piśmie z zus, które otrzymał komornik, ten zwraca się o zwrot nadpłaconych alimentów, które zostały zużyte na dziecko.
Czy to nie komornik powinien ponieść koszty swojego błędu? Czy ma podstawy prawne żądać zwrotu, czy założy sprawę sądową o nakaz zapłaty?Dziecku te pieniądze i tak się należą bo jest założona sprawa o zabezpieczenie alimentacyjne z części spadkowej.
Jak powinnam postąpić? Na piśmie od komornika nie było wyznaczonego terminu zwrotu, ani podstawy prawnej tylko nr. konta kancelarii komorniczej. Od pisma minęły 2 mieś i jest cisza.

Komornik prowadzi egzekucję na wniosek wierzyciela. To wierzyciel jest zobowiązany powiadomić o zmianie sytuacji i wnosic o umorzenie bieżącej egzekucji.
Nie ma czegoś takiego jak zabezpieczenie alimentow w sprawie spadkowej. Dziecko będzie dziedziczyc po tacie.
To jest dług spadkowy, który powinien być rozliczony podczas sprawy spadkowej.

Sprawa jest bardziej skomplikowana. Ojciec nie płaci alimentów całe życie dziecka.Dziś 17 letniego. Babcia w wyniku sprawy sądowej płaciła 350zł i to ona zmarła. Ojciec jest nie wiadomo gdzie i nie wiadomo czy żyje a jeśli tak to czy wie,że jego matka nie żyje. Babcia( była teściowa) była majętna. Zostały po niej pieniądze na kontach i nie do końca spłacona (dla niej ) transakcja sprzedaży pawilonu handlowego. Tzn nowy właściciel spłacał go jej w ratach i nie zapłacił jeszcze wszystkiego. Ja będąc ustawowym przedstawicielem dziecka założyłam sprawę o zabezpieczenie zaległych alimentów od ojca- dziś koło 90tyś- z jego części spadkowej po jego matce.Namówiła mnie do tego rodzina z tamtej strony wiedząc że dziecko całe życie nic z tamtej rodziny nie miało. Ja się rozwiodłam z orzeczeniem o winie z alkoholikiem jak dziecko miało 6 lat , a gdy miało 4 lata uciekłam od tej rodziny ( jak żona pewnego posła obecnie). 3 lata temu straciłam pracę. Długo nie mogłam znależć nowej, dziś zarabiam tylko 1800zł( na 2 osoby) Dlatego nie mam ochoty oddawać 700zł komornikowi i zus. Stąd moje pytanie. Czy jest przepis który mnie do tego zmusza?

Jeśli pieniądze nie pochodziły z FA to rodzina zmarlej może ich się domagać. Jeśli FA to ma Pani obowiazek zwrotu.
Dobrze Pani postapiła składając zapewne wniosek o zabezpieczenie na poczet długu ojca. To powinno być do odzyskania. Dodatkowo powiadomić komornika o każdej zmianie w sprawie (tutaj warto dać znać czy należy spodziewać się przelewu, komoreiki zajmie rachunek i zacznie przelewać z niego biezace), nie zabezpiecza to jednak przyszłych świadczen. Jeśli ojciec odziedziczy np. nieruchomość i dalej nie będzie płacić to można będzie wnosić o jej zlicytowanie.

Nie pochodziły z funduszu.Fundusz nigdy nie płacił mi grosza. Sama zarabiałam na nasze utrzymanie, dla funduszu byłam o jakieś grosze za bogata. Moja sytuacja finansowa jest kiepska bo zarabiam niewiele. Ojciec dziecka nie odziedziczy nieruchomości bo babcia wszystko sprzedała. Mieszkanie sprzedała za dożywocie i pieniądze wydała .Ostatni pawilon handlowy, sprzedała na raty.Od rodziny wiem że nie otrzymała za to całej spłaty. Więc dziecko może tylko odziedziczyć coś z pieniędzy które w podziale spadku należy się jej ojcu alkoholikowi, jeśli żyje. Bo komornik od 10 lat nie potrafi go znalezć. Sprawa sądowa może potrwać długo. Może trzeba ojca dziecka uznać za zmarłego, nie wiem. To alkoholik, może nie żyć i być pochowany jako NN.Założyłam sprawę o zaległości, żeby nie było zaniedbania interesów dziecka. A teraz mnie interesuje czy jest przepis ,że mam oddać zapłacone po śmierci babci przez komornika alimenty w sumie 700zł czy nie ma takiego przepisu,wg którego komornik może ich ode żądać.Co komornik może zrobić jeśli nie zapłacę?. To on ma się znać na prawie, nie ja. Przesyłał na konto, myślałam ,że jest ok. Dopóki będą pieniądze na koncie babci będą przesyłane jako zlecenie stałe.Wolałam tak myśleć. Dopiero gdy przyszło pismo dowiedziałam się że mam oddać.

Powrót