zwrot należności za nieodbyty kurs

• Autor wątku Autor wątku Janka091
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janka091

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
16 sierpnia 2022 r. zawarłam umowę ze szkołą dot. kursu.
17 sierpnia 2022 r. wpłaciłam kwotę 399,00 zł na ich konto.
Zgodnie z umową:
" 1. Kurs / szkolenie, o którym mowa w §1 rozpocznie się w terminie od dnia 2022-08-20
2. W przypadku zaistnienia okoliczności uniemożliwiających przeprowadzenia kursu/szkolenia w terminie wskazanym
w pkt 1 strony zastrzegają możliwość przeprowadzenia kursu/szkolenia w następujących terminach:
a) 2022-09-03
b) nie dotyczy
z tym zastrzeżeniem, że ze względu na szczególne okoliczności Zleceniobiorca zastrzega sobie możliwość zmiany daty
wskazanej w pkt 1 i 2 lit. a-b i rozpoczęcia kursu/szkolenia w ciągu 8 dni od daty wskazanej w pkt 1 i 2 lit a-b."
Z początkiem września zadzwoniłam do organizatora kiedy ten kurs się odbędzie, bo nie mam żadnej informacji w dalszym ciągu. Zostałam poinformowana, że kurs nie odbył się w danych terminach, ponieważ nie było chętnych oraz że dostanę informację na e-maila o nowym terminie, tak jak wspomniano w umowie. Nie dostałam jakiejkolwiek informacji.
3 października 2022 r. napisałam e-maila o rezygnacji z kursu załączając do maila skan pisma. - zero odpowiedzi.
23 listopada 2022 r. ponownie napisałam e-maila, również nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
1 marca 2023 r. napisałam kolejny raz e-maila z prośbą o zwrot należności na podany numer konta z powodu nie odbycia kursu nie z mojej winy. Otrzymałam odpowiedź, że muszę OSOBIŚCIE przyjechać do ich placówki, aby wypełnić podanie o zwrot.
Czy wystarczy, że napisze takie podanie o zwrot należności i wyślę pocztą?
Z pracownikami nie można się dogadać w żaden sposób i nie widzę takiej potrzeby, żebym specjalnie jechała 80 km, żeby wypełnić im podanie. Umowa zawarta została przez internet, środki również zostały przelane na konto i w ten sposób chcę uzyskać ich zwrot.
Na jakiej podstawie mogę żądać zwrotu środków? art. 493 par. 1 kc- będzie odpowiedni? Napisać to pismo w formie podania o zwrot? Zastosować dopisek o rygorze skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego?

PODANIE O ZWROT KOSZTÓW PONIESIONYCH ZA NIEODBYTY KURS

Proszę o zwrot kwoty w wysokości 399,00 zł stanowiącej opłatę za kurs „Stylizacja brwi- regulacja, henna zwykła i pudrowa”.
Umowa została zawarta w dniu 16.08.2022 r. między ... a .... Należności zostały uregulowane w kwocie 399,00 zł w dniu 17.08.2022 r., na podany numer rachunku w zawartej umowie, którego potwierdzenie załączam do pisma.
Zgodnie z zapisem w umowie, organizator informuje kursanta o terminie kursu. Do dnia dzisiejszego takiej informacji nie uzyskałam. W dniu 03.10.2022 r. przesłałam do Państwa rezygnację z kursu wraz z prośbą o zwrot należności na podany numer rachunku bankowego. Nie otrzymałam od Państwa żadnej odpowiedzi. W dniu 23.11.2022 r. ponownie wystąpiłam do Państwa z prośbą e-mailową o zwrot należności. Również takowej odpowiedzi nie uzyskałam.
W związku z art. 493 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz.U. z 2022 r. poz. 1360) - dalej k.c., który stanowi, że "jeżeli jedno ze świadczeń wzajemnych stało się niemożliwe wskutek okoliczności, za które ponosi odpowiedzialność strona zobowiązana, druga strona może, według swego wyboru, albo żądać naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania, albo od umowy odstąpić" odstępuję od zawartej umowy z powodu nie wykonania usługi.
Wnoszę o zwrot poniesionych kosztów wskazując termin 7 dni od dnia odebrania pisma pod rygorem skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego.

Środki proszę przekazać na podany numer rachunku bankowego:
...

Takie pismo wystarczy?

Powrót