zwrot niekompletnego towaru - koszty

• Autor wątku Autor wątku DzielnyKruk77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DzielnyKruk77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam,

zakupiłem w jednym z dużych sklepów teleskop sky-watcher dobson 8o wartości 1400zł,był to prezent i jak się później okazało towar był niekompletny - brakowało w nim statywu(wyszczególniony w zestawie) co całkowicie uniemożliwia użytkowanie wspomnianego teleskopu.

sklep zaproponował dwa rozwiązania:
1. zwrot towaru i rozwiązanie umowy sprzedaży
lub
2. pozostawienie tego tak jak jest a jako rekompensata bon o wartosci 80zł

zdecydowałem się zwrócić towar.

Zanim stwierdziłem brak części towaru poniosłem koszty związane z transportem teleskopu za granice, konkretnie do Norwegii oraz teraz jak się okazuje sprowadzenie go z powrotem do kraju -łącznie 800zł

moje pytanie brzmi:
Czy mogę domagać się od sklepu zwrotu tych kosztów?
Czy jestem zobowiązany do dostarczenia towaru do sklepu na mój koszt czy to sklep powinien zamówić kuriera(już na terenie polski) i odebrać nie kompletny towar?

lub z innej strony:
Czy jako nabywca i właściciel brakującego statywu mogę wezwać sklep do bezzwłocznego oddania mojej własności? ewentualnie zagrozić naliczeniem za wynajem mojego statywu?

Pozdrawiam

Zanim stwierdziłem brak części towaru poniosłem koszty związane z transportem teleskopu za granice, konkretnie do Norwegii oraz teraz jak się okazuje sprowadzenie go z powrotem do kraju -łącznie 800zł
Czy mogę domagać się od sklepu zwrotu tych kosztów?
Nie.

Czy jestem zobowiązany do dostarczenia towaru do sklepu na mój koszt czy to sklep powinien zamówić kuriera(już na terenie polski) i odebrać nie kompletny towar?
Kupujący zobowiązany jest dostarczyć rzeczy wadliwą do sprzedawcy na jego koszt.

Czy jako nabywca i właściciel brakującego statywu mogę wezwać sklep do bezzwłocznego oddania mojej własności? ewentualnie zagrozić naliczeniem za wynajem mojego statywu?
Sklep ustosunkował się już do Twojej reklamacji, a Ty się z nimi zgodziłeś - oddajesz rzeczy, dostajesz zwrot pieniędzy.

Sklep ustosunkował się juz do mojej reklamacji ale ja sie JESZCZE z nimi nie zgodziłem(zdecydowalem sie zwrócić napisałem tylko na forum bo chyba tylko to mi zostaje?), gdyż ich ustosunkowanie mnie nie satysfakcjonuje, stąd moje zapytanie na forum. Najlepiej dla mnie bylo by gdyby poprostu dosłali brakującą część. Stąd też to zapytanie:
Napisał/a :

gryffinian dziękuje za odpowiedź

Czy jako nabywca i właściciel brakującego statywu mogę wezwać sklep do bezzwłocznego oddania mojej własności?
Nie. Gdybyś zażądał usunięcia wady przez dostarczenie statywu to wtedy zastosowanie znajdzie art. 561 par. 3 kc.

Towar zwróciłem, sklep zwrócił kwote z paragonu na moje konto.

Ale towar zakupiłem na raty, i dostałem zwrot na moje konto a kredyt ratalny nadal jest otwarty i bede stratny z tego tytulu o 250zl(koszt kredytu).

Co moge zrobić w tym przypadku? Czy sklep powinien zamknąć kredyt ratalny otwarty za ich posrednictwem?

DzielnyKruk77 napisał:
Towar zwróciłem, sklep zwrócił kwote z paragonu na moje konto.

Ale towar zakupiłem na raty, i dostałem zwrot na moje konto a kredyt ratalny nadal jest otwarty i bede stratny z tego tytulu o 250zl(koszt kredytu).

Co moge zrobić w tym przypadku? Czy sklep powinien zamknąć kredyt ratalny otwarty za ich posrednictwem?

Sklep nie zamyka kredytów.

Skoro dostałeś pieniądze na konto to spłać kredyt z tej kwoty przed czasem.

Powrót