Zwrot niekompletnego towaru.

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 900
Witam.
Sprzedaję jako osoba prywatna na znanym portalu aukcyjnym. Sprzedaję oryginalne kapsułki z kawą. Oryginalnie kawa pakowana jest po 10 kapsułek danego smaku. Dla klientów robię mieszanki smaków na zamówienie - np. 3 szt smaku X, 5 szt smaku Y itd. W tym celu otwieram oryginalne opakowania, kompletuję mieszankę i wysyłam w pudełku do klienta.
Zadzwoniła do mnie klientka z informacją, że kapsułki nie pasują do jej ekspresu. No cóż - zdarza się. Wiem, że jako prywatny sprzedawca nie mam obowiązku przyjęcia zwrotu towaru...Ale telefonicznie zgodziłem się przyjąć zwrot. Wczoraj odebrałem paczkę, w której brakowało kilku sztuk. Klientka dołączyła arogancki liścik w którym pisze, że mam sobie odliczyć kwotę za brakującą ilość i zwrócić jej pieniądze. W rozmowie telefonicznej nie wspominała, że zużyła kilka sztuk. W normalnej sytuacji zwróciłbym należność, ale osoba ta jest nie przyjemna, wręcz chamska. Co zrobić w takiej sytuacji?
Czy mogę domagać się dosłania brakujących kapsułek i dopiero zwrócić całą kwotę? Odesłać to co mi przysłała? Inne propozycje? Wiem, że po złości może mi wystawić negatywny komentarz na portalu...
Pozdrawiam

Ja bym zakończył na "porozumieniu stron" i odliczył brakujące.

Powrót