zwrot nienależnie pobranego świadczenia z WBE

• Autor wątku Autor wątku Lukrecja_87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukrecja_87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich forumowiczów :) Potrzebuję porady... Od października 2005 roku pobierałam rentę rodzinną po zmarłym ojcu. Nigdy nie miałam żadnych problemów z wojskowym biurem emerytalnym - regularnie po każdym skończonym semestrze wysyłałam zaświadczenia o kontynuacji nauki (czasem jako pierwsza, czasem biuro mnie ubiegało wysyłając pismo wzywające do przesłania takiego zaświadczenia w terminie 7 dni). Nie miałam żadnych przerw w nauce, nigdy nie byłam skreślana z listy studentów. Ostatnią decyzję z WBE (dotyczącą waloryzacji) miałam "wystawioną" do dnia 30 września. Wiedziałam, że po tym okresie nie mam uprawnień do przedłużenia tej renty. Pod koniec lipca broniłam się w 1 terminie, w okresie wakacyjnym szukałam pracy. A dziś otrzymałam pismo wzywające mnie do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia za okres sierpień-wrzesień. W uzasadnieniu powołano się na Prawo O Szkolnictwie Wyższym art. 167 ust.2, "datą ukończenia studiów jest data złożenia egzaminu dyplomowego". W ich mniemaniu renta od sierpnia do września mi się nie należała a ja powinnam poinformować o fakcie skończenia szkoły (tyle że przez lata ciągle myślałam, że rok akademicki trwa od października do września a termin obrony nie wpływa na wypłatę świadczenia). Kobieta w informacji mi powiedziała, że gdybym broniła się we wrześniu takiego pisma bym nie dostała... Jeśli chodzi o pouczenie na odwrocie każdej wcześniejszej decyzji jest informacja, że powinnam poinformować organ emerytalny o zaprzestaniu uczęszczania do szkoły, być może błędnie, ale odnosiłam ten zapis bardziej do sytuacji, gdy ktoś przerywa naukę np. w trakcie semestru, a w moim przypadku to prawo do renty rodzinnej i tak by wygasło od października. WBE na żadnym wcześniejszym piśmie nie powołało się na cytowany zapis ustawy prawo o szkolnictwie wyższym, żeby dać w jakikolwiek sposób do zrozumienia, że decyzja z datą wrześniową jako ostatnią do wypłaty świadczenia może ulec zmianie z uwagi na datę obrony. Nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby kogokolwiek chcieć oszukać.. Proszę mi powiedzieć, czy mam jakiekolwiek podstawy do odwołania??? Może ktoś był w identycznej sytuacji jak ja??? Bardzo proszę o pomoc.

Powrót