Zwrot nienależnie pobranego zasiłku rodzinnego

• Autor wątku Autor wątku 1981KAJA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1981KAJA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.Postaram się opisac swoja sytuację krótko i zwięźle.
Otóż w roku 2011 od marca pracowałam na umowę o pracę,w miesiącu październiku mąż podjął pracę na umowę zlecenie,o czym nie poinformowałam MGOPS-u.W związku z tym muszę zwrócic zasiłek rodzinny za m-ąc listopad i grudzień 2011 w kwocie 660 zł gdyż mam go na troje dzieci.Pisałam prośbę o umorzenie tejże kwoty do dyrektora MGOPS-u,lecz odmówiono mi umorzenia.W uzasadnieniu napisano min.,że; obecnie jesteśmy z mężem bezrobotni,nasze dochody to;1000zł alimentów na dwoje dzieci,moja kuroniówka w kwocie 450,14zł i zasiłek rodzinny 369zł,co daje 1819,14 miesięcznie na 5 osób to jest po 363,8 na osobe.Moje miesięczne obciążenia wynoszą:prąd 150zł,nieczystości 35zł,czynsz 120zł,woda 70zł.I tylko to jest liczone w uzasadnieniu.Do tego dochodza mi abonament telefoniczny 60zł i rata kredytu 451zł.Tego już jednak się nie wlicza do obciążeń finansowych.Według nich kwota jaka zostaje po opłatach,tj 1819zł jest wystarczająca i istnieje możliwośc potrącania po 212zł miesiącznie,po potrąceniu zostanie 1607zł.Mam zamiar się odwołac od tej decyzji bo na zdrowy chłopski rozum,jeśli zostaje mi 1607zł,zrobie opłaty podstawowe,tj 375zł zostanie nam na życie 1232zł,co juz daje 246,4 na osobę.Prosze o pomoc,jak to napisac.

1981KAJA napisał:
o czym nie poinformowałam MGOPS-u.
ale zapewne pracownik MOPS informował lub na decyzji było napisane,że należy informować o zmianie sytuacji materialnej. Najprawdopodobniej teraz będą ci wypłacali mniejsze świadczenie rodzinne (pomniejszone o kwotę jak pisałaś 212zł)

cyt "W sytuacji, gdy okaże się, że na jakiejś podstawie jednak przysługuje osobie prawo do pobierania świadczenia rodzinnego, wówczas kwoty nienależnie pobranych wcześniej świadczeń, gdy zostały ustalone decyzją, podlegają potrąceniu z wypłacanych na bieżąco świadczeń rodzinnych. " http://e-prawnik.pl/artykuly/ubezpi...obrane-swiadczenie-rodzinne-konsekwencje.html

No tak,nie poinformowałam o tym,poprostu zapomniałam.Gdybym pamiętała zrobiłabym to bo wiem jakie są tego konsekwencje,które ponoszę właśnie teraz.Ale chodzi mi że przy obecnych dochodach nie widzę możliwości potrącania tej kwoty (212zł).

Ale MOPS widzi. Jak sama pani pisała rodzinnego otrzymuje
1981KAJA napisał:
zasiłek rodzinny 369zł
a jak oboje z mężem pracowaliście i kryterium dochodowe przekroczyło to mieliście w przeliczeniu na osobę więcej niż 504zł. To nie ich wina! Oni muszą mieć zgodność w dokumentach.

Tak,oczywiście,zgadzam się.Przekroczyło,moja wina że nie zgłosiłam.Ale chodzi mi o to że teraz,przy obecnych dochodach i wydatkach nie stac mnie na zwrot.

Ale to,że nie umorzyli i chcę zwrotu wynika z tego,że z Twojej winy były Ci wypłacane. Po przedstawieniu swojej sytuacji mimo wszystko uważają,że masz z czego oddać. Jeśli Ci pobiorą z zasiłku rodzinnego staraj się o pomoc finansową np. zasiłek okresowy czy celowy.
Albo zamiast o umorzenie nienależnie pobranego zasiłku rodzinnego pisz o rozłożenie na większą ilość spłat co wtedy aż tak bardzo nie obciąży Twojego budżetu domowego. Napisać oświadczenie,że jeśli sytuacja materialno-bytowa (podjęcie pracy i np kolejny raz przekroczenie kryterium dochodowego,że zasiłek rodzinny nie będzie się należał) na tyle się u Was poprawi zobowiązujesz się do regularnych spłat na wskazane przez MOPS konto.

Komornik może do 50% wynagrodzenia zajmować i ludzie muszą sobie radzić.

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze jedno pytanie,Czy MGOPS moze samowolnie potrącac mi ta "ratę" z bieżącego zasiłku rodzinnego?Z tego co się zorientowałam to zasiłek rodzinny nie podlega "potrąceniom"(czy jakoś tak się to zwie).Np. komornik nie może zabierac nic z takiego zasiłku.

KOmornik nie może ale MOPS może nie wypłacić ci całości skoro masz wobec nich zadłużenie. Ciesz się że rozłożyli ci to na raty a nie zabrali całkwoicie na dwa miesiące.

Oczywiście że się cieszę.Ile maxymalnie mogą mi zabrac?Gdzieś wyczytałam że do 25 procent.

Organ właściwy, który wydał decyzję w sprawie nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, może umorzyć kwotę nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych łącznie z odsetkami w całości lub w części, odroczyć termin płatności albo rozłożyć na raty, jeeli zachodzą szczególnie uzasadnione okoliczności dotyczące sytuacji rodziny.
Nienależnie pobrane świadczenia rodzinne podlegają egzekucji w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
Nie ma ustalonej kwoty, to od Mops zależy czy rozłoży na raty czy ściągnie w całości

witam chciałbym zapytać czy jeżeli mam potrącenia za nienależnie pobrane swiadczenie a dostarczyłem zaświadczenie że w tym okresie co rzekomo nie chodziłem do szkoły bylem uczniem pewnej Częstochowskiej szkoły czy istnieje taka możliwość ze zwrócą mi to co mi pobrali?? proszę o odpowiedz pozdrawiam

Witam mam do zwrotu nienaleznie pobrane swiatczenie rodzinne moje pytanie czy zostanie mi zablokowana tez wypłata światczen 500+ czy to nie ma żadnego wpływu ze swiatczenie rodzinne mi się nie należy

Ostatnia edycja:
Witam mam do zwrotu nienaleznie pobrane swiatczenie rodzinne moje pytanie czy może być zablokowanie mi wypat 500+

Powrót