W
Wowo1
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dostałem pismo z ZUS dot. zwrotu świadczeń (renty rodzinnej) pobieranej za okres wakacyjny (01.07.2017 - 30.09.2017) pomiędzy pierwszym, a drugim rokiem studiów, w uzasadnieniu jako przyczynę podano, że nie powiadomiłem ZUS o zakończeniu nauki.
I tutaj chciałbym przybliżyć szczegóły sytuacji przed ww. okresem.
Na ostatnim semestrze studiów przełożyłem termin obrony pracy dyplomowej o pół roku (z lutego 2017 na czerwiec 2017). W związku z tym w marcu dostarczyłem pismo z uczelni do ZUS z dokładną datą egzaminu dyplomowego będącego terminem ukończenia studiów. Na podstawie powyższego dokumentu została wydana decyzja o wznowieniu wpłaty i prawie do renty do dnia 30.09.2017r.
I tutaj powstaje mój problem, czytając zrozumiałem, renta faktycznie mi nie przysługuje za ten okres, tylko że ZUS mając czarno na białym datę ukończenia studiów, którą przedstawiłem w marcu 2017 przydzielił mi mimo wszystko rentę do 30.09.2017 wprowadzając mnie jakby nie patrzeć w błąd.
Kolejną sprawą, której dopatrzyłem się w "Ustawie o emeryturach i rentach..." jest pozycja Art. 138 ust. 4, który mówi:
Teraz zasadnicze pytanie co z tym fantem zrobić i czy w ogóle moje rozumowanie jest prawidłowe?
I tutaj chciałbym przybliżyć szczegóły sytuacji przed ww. okresem.
Na ostatnim semestrze studiów przełożyłem termin obrony pracy dyplomowej o pół roku (z lutego 2017 na czerwiec 2017). W związku z tym w marcu dostarczyłem pismo z uczelni do ZUS z dokładną datą egzaminu dyplomowego będącego terminem ukończenia studiów. Na podstawie powyższego dokumentu została wydana decyzja o wznowieniu wpłaty i prawie do renty do dnia 30.09.2017r.
I tutaj powstaje mój problem, czytając zrozumiałem, renta faktycznie mi nie przysługuje za ten okres, tylko że ZUS mając czarno na białym datę ukończenia studiów, którą przedstawiłem w marcu 2017 przydzielił mi mimo wszystko rentę do 30.09.2017 wprowadzając mnie jakby nie patrzeć w błąd.
Kolejną sprawą, której dopatrzyłem się w "Ustawie o emeryturach i rentach..." jest pozycja Art. 138 ust. 4, który mówi:
W tym momencie już dawno minął okres 12 miesięcy, a z mojej strony wszystkie wymagane zaświadczenia zostały dostarczone.Nie można żądać zwrotu kwot nienależnie pobranych świadczeń za okres dłuższy niż 12 miesięcy, jeżeli osoba pobierająca świadczenia zawiadomiła organ rentowy o zajściu okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa doświadczeń albo wstrzymanie wypłaty świadczeń w całości lub w części, a mimo to świadczenia były jej nadal wypłacane, w pozostałych zaś wypadkach – za okres dłuższy niż 3 lata, z zastrzeżeniem ust. 5
Teraz zasadnicze pytanie co z tym fantem zrobić i czy w ogóle moje rozumowanie jest prawidłowe?
Ostatnia edycja: