zwrot nieoryginalnego przedmiotu allegro

• Autor wątku Autor wątku damianoodob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damianoodob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Na allegro poprzez licytację (od 1zł, bez ceny minimalnej, towar nowy) zakupiłem towar. W opisie nie było żadnej informacji o jego oryginalności, natomiast opis aukcji zawierał markę i model sprzedawanego towaru oraz zdjęcie oryginalnego towaru zaczerpnięte z internetu (nie było to real foto). Zakupiony towar otrzymałem lecz od razu wysłałem do sprzedawcy e-maila z informacją, że jeżeli nie jest w stanie potwierdzić oryginalności zakupionego przeze mnie towaru chciałbym go zwrócić.
Ja oraz sprzedawca jesteśmy osobami fizycznymi, nie posiadamy własnej działalności. Czy w takiej sytuacji mam prawo do zwrotu towaru?

Raczej nie, ponieważ różni się małymi szczegółami jeżeli chodzi o logo marki na towarze, dlatego też zażądałem od sprzedawcy jakiegoś dowodu zakupu lub świadectwa zakupu oryginalnego towaru.

Nie ma raczej. Albo uważasz, że nie jest oryginalny, albo nie masz podstaw do roszczeń.

Zakładając, że jestem pewien, że towar jest nieoryginalny, wtedy mam prawo do zwrotu towaru?
Sprzedawca upiera się, że towar jest oryginalny tylko nie posiada żadnego certyfikatu by to poświadczyć.

Masz prawo do złożenia reklamacji z tytułu rękojmi - o ile nie była wyłączona. Jeśli sprzedawca uzna ją za niezasadną, to będziesz musiał wykazać, ze jest przeciwnie.

Powrót