Zwrot okularów

• Autor wątku Autor wątku emyyyl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emyyyl

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,
miesiąc temu kupiłem okulary korekcyjne u optyka. Kierownik zakładu wraz z pracownicą zapewniali mnie, że po wstawieniu szkieł wyregulują mi oprawki tak, żeby pasowały i były wygodne. Gdy dostałem szkła Pracownica sklepu poinformowała mnie, że tego typu oprawki są bardzo trudne do wyregulowania, a Kierownik powiedział jej, że jeżeli chce je dopasować, to ma to zrobić na własną odpowiedzialność. Trzykrotnie udałem się do salonu w celu regulacji oprawek, jednak w dalszym ciągu są niewygodne. Chciałbym zwrócić okulary, ale zapewne w sklepie będą się temu opierali. Jakie mam prawa, czy w ogóle mogę dokonać zwrotu oprawek, a co ze szkłami, mam szukać oprawek do tych szkieł czy za szkła też mogę domagać się zwrotu? Dziękuję za chwilę uwagi i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Przeczytałem, ale nadal mam wątpliwości co do szkieł. Czy w tym wypadku Sprzedawca ma prawo powiedzieć, że da nowe oprawki, ale za przerobienie do nich szkieł/ lub zrobienie nowych muszę zapłacić?

Zakupu okularów dokonałam 4 dni temu (piątek). W sobotę poszłam po odbiór. Lekarz okulista pracujący w salonie optycznym przepisał mi mocne szkła do patrzenia z bliska (plusy), podczas gdy całe życie nosiłam minusy (była to pierwsza wizyta u tego specjalisty). Okulary były mi potrzebne do pracy. Niestety szkła są na tyle mocne, że po godzinie ich użytkowania zaczęły niesamowicie piec mnie oczy. W dniu wczorajszym (poniedziałek) byłam u optyka z reklamacją, miałam też ponowną konsultację z tymże okulistą. Po mimo, iż miałam problemy z odczytaniem cyfr z tablicy (co ewidentnie wskazuje, że potrzebuję szkieł korekcyjnych "minusów"), zostałam poinformowana, iż skoro uważam, że plusy są dla mnie niekomfortowe to powinnam nosić szkła bez korekcji, a jedynie z antyrefleksem, a obecne szkła powinnam zachować na przyszłość.
Współpracujący z dr optyk, na moje pytanie o ewentualną reklamację stwierdził, iż bezpłatnie szkła zostaną wymienione jedynie w sytuacji gdy dr stwierdzi swój błąd na recepcje. W przeciwnym wypadku sama będę musiała pokryć koszta wstawienia nowych szkieł (bez korekcji).
Czy powyższe jest podstawą abym mogła zwrócić w salonie okulary?

Czyli ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, art.8 ust.4 nie ma tu zastosowania?

Powrót