Zwrot olx

• Autor wątku Autor wątku Jpg1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jpg1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jakiś czas temu sprzedałam na olx telefon w kwocie 100zl. Pani odebrała paczkę, potwierdziła zakup na olx (ochrona kupującego) po czym poinformowała mnie, ze jest blokada firmowa, o czym nie wiedziałam, ponieważ był to mój telefon prywatny, ale do celów służbowych. Na drugi dzień od razu z Pani się skontaktowałam i powiedziałam, ze pomimo potwierdzenia zakupu na olx oczywiście zwrócę jej pieniążki, bo o żadnej blokadzie pojęcia nie miałam. Pani powiedziała, ze ona spróbuje sobie to załatwić i coś pokombinować, żeby blokadę ściągnąć. Powiedziałam, ze w porządku, ale mogę jej zwrócić tez środki za telefon. Pani nie oddzywala się przez 14 dni do mnie, zero kontaktu, wiec uznalam, ze udało jej się blokadę ściągnąć i po temacie. W 14 dniu odezwała się, ze ona jednak telefon chce zwrócić, bo ja ja rzekomo oszukalam i ona go nie chce. I jak jej nie zwrócę pieniędzy, to pójdzie na policję. Bo ma 14 dni na odstąpienie od umowy..Dodam, ze jestem osoba prywatna nie przedsiębiorca. Proszę mi powiedzieć co w obecnej sytuacji zrobić? Czy muszę jej środki zwrócić czy obowiązuje ja faktycznie 14 dni na zwrot? Będę wdzięczna za odpowiedz.

I jak jej nie zwrócę pieniędzy, to pójdzie na policję.
Może iść. Policja ją zawróci. To spór cywilny.

Bo ma 14 dni na odstąpienie od umowy.
Jak kupiła od osoby prywatnej to nie ma chyba, że strony ustanowiły takie prawo w drodze umowy albo dobrowolnie zgodzisz się na zwrot.

Proszę mi powiedzieć co w obecnej sytuacji zrobić? Czy muszę jej środki zwrócić czy obowiązuje ja faktycznie 14 dni na zwrot?
Nie musisz przyjmować zwrotu, jeśli nie ustanowiono takiego prawa albo dobrowolnie się nie zgodzisz.. Nie myl tylko zwrotu z reklamacją. Reklamację, jeśli złoży, musisz rozpatrzeć (uznać albo odrzucić). W przypadku odrzucenia pani pozostaje sąd. Jeśli do sprawy wtrąci się portal to poinformuj ich, że nie są sądem do rozstrzygania kto ma rację.

Powrót