Zwrot otwartego pojemnika z olejem przy zakupie na odległość

• Autor wątku Autor wątku Ibmacir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Ibmacir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Klient (konsument) kupił na naszej aukcji Allegro zestaw olej + filtr oleju. Wczoraj pojawiła się reklamacja na Allegro, klient pisze, że dostał olej niezgodny z opisem i żąda wymiany na prawidłowy. Zdarza się i nigdy nie robimy problemu w takiej sytuacji, wymieniamy olej na prawidłowy na własny koszt. Niestety tym razem klient otworzył (odpieczętował pojemnik z olejem) i zastanawiam się czy muszę wymienić produkt, który nie nadaje się do dalszej sprzedaży, nawet w mocno obniżonej cenie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Bartosz

Oczywiście. To nie jest odstąpienie od umowy, tylko reklamacja towaru niezgodnego z umowa.

Ale dostał nie ten olej który zamówił - w sensie rodzaju, marki itd - czy dostał co chciał a twierdzi, że olej jest nie do końca tak olejowy, jak być powinien?

Nawet jeżeli skumał dopiero po otwarciu, że to nie ten olej co zamawiał. Nie wiem, zauważył, że inny kolor, czy konsystencja to nie odbiera mu to prawa do reklamowania towaru z tytułu niezgodności z umowa.

Kolor?? Konsystencja? Ale ok. Jednak to co innego niż "zamawiałem Olejoks 5W40 a dostałem Pulinox 10W50". W tym przypadku chyba nie trzeba odpieczętowywać pojemnika. I o to pytam. Z jaką sytuacją mamy do czynienia.

nie ma znaczenia, nawet jeżeli się skumał dlatego że korek przy otwieraniu kliknął inaczej to i tak nie odbiera mu prawa do reklamacji

Lovor napisał:
nawet jeżeli się skumał dlatego że korek przy otwieraniu kliknął inaczej to i tak nie odbiera mu prawa do reklamacji
Zgoda. Tylko jaka jest pewność że po otwarciu zawartość nie została zamieniona?

victor.jan napisał:
Zgoda. Tylko jaka jest pewność że po otwarciu zawartość nie została zamieniona?
No zakładam, że problemem tutaj jest to, że sprzedawca wysłał nie ten olej, który klient zamówił. A co za tym idzie mają inne opakowania

Lovor napisał:
No zakładam, że problemem tutaj jest to, że sprzedawca wysłał nie ten olej
Sprzedawca tego nie neguje że mogła nastąpić pomyłka. Tylko że, jak piszesz mogę być inne opakowania, lub różnić się tylko napisami na naklejce jak pisał @forg "zamawiałem Olejoks 5W40 a dostałem Pulinox 10W50".
Tylko po co otwierał?
Potrzebna jest informacja od strony sprzedawcy czy tę pomyłkę można tylko stwierdzić po otwarciu, czy wygląd pojemnika lub napisów świadczy o pomyłce

forg napisał:
Kolor?? Konsystencja? Ale ok. Jednak to co innego niż "zamawiałem Olejoks 5W40 a dostałem Pulinox 10W50". W tym przypadku chyba nie trzeba odpieczętowywać pojemnika. I o to pytam. Z jaką sytuacją mamy do czynienia.
Dostał nie taki olej jak zamawiał, kupił 0w30 do diesla, dostał 5w40 do benzyny. Też nie rozumiem w jakim celu otworzył opakowanie. Nie trzeba otwierać opakowania by stwierdzić pomyłkę, wszystkie parametry widać na naklejce na zewnątrz opakowania, lepkość i nazwa wydrukowane dużą czcionką.

Powrót