Zwrot paczki Allegro

• Autor wątku Autor wątku En1gma1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

En1gma1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Chciałbym przedstawić problem i dowiedzieć się jak to wygląda w świetle prawa.
Konsument kupił ode mnie przedmiot za x zł, w aukcji jedyną możliwością przesyłki był list ekonomiczny, jednak klient prosił o wysłanie paczki za pobraniem na co ja się zgodziłem. Mam to na piśmie, i teraz wysłałem mu tą paczkę podając koszty przesyłki ponieważ ja zapłaciłem 13,50 + 2,00 za koperte dałem 15,50, nie wiem z jakiego powodu pomyliłem się o 1,50, do czego się przyznałem w mailu. Jednak za 4 dni wracam do domu, odbieram w mailu negatywny komentarz, a dzień później paczkę i 9,50 do zapłaty za odbiór. Towar był zgodny z opisem, czy konsument przed odesłaniem paczki nie powinien się ze mną skontaktować, uzgodnić problem? Ów klient naraził mnie na koszty 25zł, bez żadnego kontaktu, i informacji o problemie. Od razu widać że nie zależało mu na przeprowadzeniu poprawnej transakcji. Nigdy nikogo nie oszukałem na przesyłce, ani na niczym innym mam 30 pozytywnych komentarzy + 1 negatywny od ów pana.
Mam jakieś szanse prosząc o zwrot kosztów? Lub składając sprawę do allegro?

1. w świetle prawa cywilnego wykonaliście państwo transakcję, jak rozumiem pani nie jest przedsiębiorcą;
2. skutkiem transakcji było nabycie przez użytkownika własności rzeczy w zamian za określoną kwotę, jeśli on skutecznie nie odstąpił od umowy, wówczas przysługuje pani roszczenie o zwrot poniesionych kosztów oraz zapłatę umówionej ceny;

3. przepisy kc wskazują, iż obowiązkiem nabywcy, w przypadku odbioru przesyłki, jest zapoznanie się z jej stanem. W razie jakiś błędów w doręczeniu, złego stanu itp. nalezy to od razu zasygnalizować firmie doręczającej przesyłkę;

En1gma1, będzie sądzić się o 25zł? :) Na przyszłość nie wysyłaj przesyłek za pobraniem.

Powrót