Zwrot pieniędy mozliwy?

• Autor wątku Autor wątku Krispin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krispin

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam mam pytanie czy wedlug Polskiego prawa kupujący w sieci np na allegro ma prawo do zwrotu pieniedzy w ciagu np 7 dni jesli np sprzedajacy sprzedal cos a to nie bylo w 100% tak jak na aukcji lub jesli nie poczuwa sie do tego zeby wszystko przepisac na nowego własiciela, bo wlasnie kupiłem stronke i sprzedajacy sie obija z przekazaniem wszystkiego na mnie juz mam tego dosych, pewnie ktos mi tu napisze pytaj na allegro bo jest tam regulamin, wiem ze jest ale regulamin na allegro czy innej stronie musi byc zgodny z prawem.

Wg polskiego prawa kupujący ma prawo zwrotu w ciągu 10 dni bez podania przyczyny (z wyjątkami określonymi w ustawie z 2 marca 2000 o ochronie niektórych praw konsumentów - art 10) jeśli sprzedający jest przedsiębiorcą, a kupujący osobą prywatną. Co więcej w razie, gdyby sprzedawany towar miał wady, to sprzedawca odpowiada wobec kupującego z mocy odpowiednich ustaw (przy relacji przedsiębiorca-konsument) lub rękojmi za wady (2 osoby prywatne lub 2 przedsiębiorców).

Poza tym piszesz strasznie nieskładnie i zdawkowo - kim jest sprzedający, ile czasu minęło od zakupu?

Powrót