Zwrot pieniędzy do ZUSu.

• Autor wątku Autor wątku mialana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mialana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. W kwietniu przerwałam naukę na uniwersytecie (dzienne studia) i poszłam do szkoły policealnej, myślałam, że szkoła będzie miała wyższy poziom, niestety musiałam uczyć się sama w celu poprawy matury, gdyż chciałam przejść od października na inne studia. Do Cosinusa poszłam raz w kwietniu, raz w maju (przeczytałam, że wystarczy pójść jeden raz w miesiącu, żeby dostać należną mi ręnte) i od początku czerwca nie chodziłam, bo zaczęły się egzaminy, których chyba nie musiałam zdawać. W połowie czerwca skończyła się szkoła. W lipcu (ok. 18. dostaje rente, poszłam 19.) oddać do ZUSu pismo od szkoły, że się dostałam na moje (wymarzone studia, również dziennie). Pani w ZUSie powiedziała, że to pismo nic nie znaczy i zawiesza mi rentę, bo teraz do żadnej szkoły nie należe. Muszę wspomnieć o tym, że jakoś 12 lipca wzięłam papiery z policealnej szkoły, żebym mogła je zanieść do mojego nowego uniwersytetu. Pani zawiesiła mi rentę i powiedziała, że w październiku mam przyjść z zaświadczeniem ze szkoły.
Dzisiaj dostałam pismo od ZUSu, że jestem im dłużna za 01.06 - 31.07 za pobieranie renty.
Jak mogę się odwołać od tego pisma? CZy jest jakaś możliwość? Musiałam jednak chodzic na egzaminy? Co zrobic, jak do połowy lipca njednak byłam jeszcze zapisana w szkole policealnej?

I jeszcze jedno pytanie, jezeli decyzja byla z nia 4.09 to do 4.10 nie
zmienia sie jeszcze moja renta?

Czy jest możliwość, że jak się odwołam to może im coś przyjść do głowy i jeszcze więcej pieniędzy karzą mi oddać np. z maja lub kwietnia?

To czy możesz się odwołać, w jakim terminie i gdzie wynika z decyzji, która otrzymałaś trzeba tylko uważnie przeczytać żeby nie uchybić terminowi do wniesienia odwołania. Inna rzecz to uzasadnienie tego odwołania. Może pomoże ktoś z tej branży ??

Powrót