Zwrot pieniędzy od komornika wpłaconych za kogoś

• Autor wątku Autor wątku kaja189s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja189s

Użytkownik
Odpowiedzi
185
Witam,
pytanie pewnie bez sensu, ale wolę dopytać. Jeśli wpłaciłam z własnego konta część długu za konkubenta, mogę prosić o jego zwrot? Wpłacałam to w roku ubiegłym, w kilku ratach. Wiem, że świadomie to robiłam, ale proszę tylko o informację czy jest szansa na odzyskanie pieniążków.
Przelewy wykonywałam na prośbę konkubenta z własnej woli, ale sytuacja dramatycznie się zmieniła, stąd moje zainteresowanie kwestią zwrotu. Dług opiewał na wartość ponad 20000zł, w ratach zostało wpłacone około 600zł.

Komornik nie przechowuje wyegzekwowanych środków. Przekazuje je niezwłocznie wierzycielowi.
W wyniku jakiej czynności/umowy pomiędzy Tobą a dłużnikiem przekazywałaś te środki?

W sumie nawet nie była to umowa słowna, była to ustna prośba i tyle. Także domyślam się, że nie ma co ciągnąć tematu...

Spełniłaś świadczenie do którego nie byłaś zobowiązana.

Jeśli wpłaciłam z własnego konta część długu za konkubenta, mogę prosić o jego zwrot?

Możesz sądownie dochodzić zwrotu pieniędzy od swojego konkubenta. Rozumiem, że masz dowody na okoliczność spłaty jego zobowiązania u komornika. Zaczynasz od wezwania konkubenta do zapłaty kwoty z tytułu zadłużenia u komornika, którą Ty uregulowałaś.

.............................
Nie jestem prawnikiem

masz dowody na okoliczność spłaty jego zobowiązania u komornika.
I co z tego. Ważne jest do jakiej umowy pomiędzy nimi doszło i z czego wynika obowiązek zwrotu. Pytam w kontekście zapisu art. 411 pkt. 1 kc.

Powrót